Posicionament sobre l’OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell

Aquest matí BBVA ha manifestat la seva intenció d’adquirir el Banc Sabadell amb acord o sense. I, per tant, ja ha comunicat la intenció de tirar-ho endavant sense acord.

La Intersindical creiem que aquesta operació no és una bona notícia ni per a treballadores i treballadors ni per als clients.

Amb una operació com aquesta només hi poden guanyar certs accionistes i el BCE, que ho veurà com una passa més cap al seu somni i posicionament de dues entitats sistèmiques per estat. Una estratègia molt perjudicial per a la competència i, per tant, pel conjunt de la població.

No és una bona notícia per a la societat en general, perquè tothom n’és client d’alguna, perquè redueix l’oferta i aguditza la concentració i la situació d’oligopoli. L’impacte en pimes pot ser molt negatiu i augmenta el risc d’exclusió social.

No és una bona notícia per a treballadores i treballadors del Sabadell, les seves filials i les empreses subcontractades perquè ja sabem com s’aplica els conceptes de racionalització i sinergies: reducció de personal i més precarització per a qui continuï, aquesta afegida a la qual ja patim des de fa força temps.

Tampoc és bona notícia per a persones treballadores del BBVA perquè aquesta operació també genera moltes incerteses, ja que s’ha publicat que retindrà el millor talent de les dues entitats. La millor manera per tenir una plantilla que acati i calli.

La lògica d’una operació com aquesta només s’entén des de la lògica capitalista de maximitzar beneficis a qualsevol preu. Cal tenir present que BBVA ha obtingut un benefici de 8.019 milions nets el 2023. El Sabadell 1.332 milions. No pot ser que els beneficis indecents surtin en part de precaritzar llocs de treball ni de les condicions d’atenció a clients.

Cal també que les autoritats obliguin a les entitats bancàries, com a subministradores d’un servei públic essencial, a cuidar aquests aspectes.

Per tot això, emplacem a totes les forces sindicals presents al Sabadell a una cimera per preparar, des de la unitat d’acció, la resposta a aquesta situació.

 

En la defensa dels drets de tothom!

 

Descarrega el comunicat en PDF