Discriminació Lingüística a Can Ruti: Un Cas de Vulneració dels Drets Lingüístics

En els darrers dies, un nou cas de discriminació lingüística ha tingut lloc a l’hospital de Can Ruti a Badalona, posant de manifest una realitat inquietant en el nostre sistema sanitari. Una doctora d’urgències va exigir a un pacient que parles en castellà, negant-li l’assistència en la seva llengua materna, el català. Davant la negativa del pacient de canviar de llengua, la doctora el va expulsar de la consulta. Aquest incident no només vulnera els drets lingüístics bàsics dels pacients, sinó que també posa en perill la qualitat de l’assistència mèdica.

El Context del Cas

Els fets es van produir el 14 de desembre, quan una família va acudir a urgències de l’hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti). Després d’esperar tres hores per ser atesos, van ser cridats a la consulta. Al començar a explicar els seus problemes de salut en català, la doctora els va interrompre, exigint que parlessin en castellà. La família, defensant el seu dret a expressar-se en la seva llengua, va rebutjar aquesta exigència, resultant en la seva expulsió de la consulta.

La Reacció Institucional i la Comunitat

La direcció de l’hospital, així com l’Institut Català de la Salut (ICS), han reconegut que els fets descrits són intolerables. Han iniciat una investigació i han contactat tant amb la família afectada com amb la professional implicada per aclarir els fets i, si s’escau, prendre les mesures necessàries.

A més, aquest cas ha generat una gran indignació en la comunitat catalanoparlant. Fòrums i xarxes socials han estat espais de debat i suport per a la família afectada, mostrant una preocupació creixent per la discriminació lingüística en l’àmbit de la salut.

El Context Més Ampli de la Discriminació Lingüística

Aquest incident no és un cas aïllat. L’any 2022, la Plataforma per la Llengua va rebre un nombre rècord de queixes sobre discriminacions lingüístiques, la majoria d’aquestes en el sector privat, però també una quantitat significativa en el sector públic. Aquestes dades indiquen una tendència preocupant en la discriminació lingüística en diferents àmbits de la societat.

La Necessitat d’Acció

Des de La Intersindical, insistim en la necessitat d’actuar per garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants. La situació a Can Ruti requereix una resposta ferma i immediata, incloent-hi l’obertura d’un expedient disciplinari contra la doctora implicada i la implementació de mesures per prevenir futures incidències similars.

A més, apel·lem a un major compromís cívic i institucional per promoure i protegir l’ús del català. Els drets lingüístics són drets humans fonamentals, i com a tal, han de ser respectats i protegits en tots els àmbits de la societat.

Convocatòria de Mobilitzacions

Si les mesures adients no es prenen, La Intersindical convocarà mobilitzacions per denunciar aquesta situació i per defensar els drets lingüístics de la ciutadania catalanoparlant. No podem romandre en silenci davant d’actes de discriminació que afecten els nostres drets fonamentals.