Comunicat de la Intersindical : Davant de l’esclat de violència a l’orient mitjà

Imatge comunitat violència orient mitja

Davant l’alarmant escalada de violència que s’està produint als territoris de Palestina, el Kurdistan i Armènia, La Intersindical defensem abordar cadascun d’aquests conflictes a l’Orient Mitjà des d’una perspectiva integral, que posi en primer terme els drets humans (i en particular, la seguretat de la població civil), els drets dels pobles i reconegui els impactes de la colonització europea i de les polítiques neocolonials actuals.

Des d’aquesta perspectiva observem amb preocupació l’espiral de violència que està colpejant els pobles de la regió. Particularment preocupant és l’annexió del Nagorno-Karabakh (República d’Artsakh) per part de l’Azerbaidjan (amb la perspectiva d’una possible ocupació de tota Armènia), l’atac indiscriminat de l’Estat d’Israel sobre la Franja de Gaza (amb centenars de civils morts i el tall dels subministraments bàsics) i els atacs de Turquia en els territoris del Kurdistan sirià, també contra civils i infraestructures essencials.

Entenem que l’origen d’aquests conflictes és multi-causal, però que bona part d’aquests deriva dels acords de Sykes-Picot (1916), que pretenien garantir el domini de la regió en mans de l’Estat francès i el Regne Unit, atiant els enfrontaments entre les diferents ètnies i cultures. Les polítiques de les potències colonials, així com dels estats amb interessos en la regió, han basculat entre la indiferència dels drets dels pobles a existir fins al suport oportunista segons la situació geo-estratègica de cadascun d’ells.

Per tot això volem manifestar:

  • La nostra repulsa als diferents atacs contra civils per qualsevol part implicada en els conflictes. Especialment greu amb l’assassinat de menors i periodistes i la sistèmica vulneració dels drets fonamentals de les dones i nenes. Aquests són internacionalment reconeguts com a crims de guerra, pels quals els seus responsables haurien de respondre davant la justícia internacional.
  • Constatem la hipocresia flagrant de la Unió Europea i els Estats Units davant d’aquests conflictes. La dependència dels hidrocarburs de l’Azerbaidjan, els interessos geo-estratègics davant d’Israel o l’aliança atlantista i de control migratori amb Turquia no poden justificar mai cap dels esdeveniments que s’estan produint. Com a ciutadans europeus, ens resulten especialment vergonyants i preocupants les declaracions de la Presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen, legitimant les accions contra civils per part d’Israel i l’Azerbaidjan.
  • Cal garantir el dret a la informació davant d’aquests conflictes. L’atac contra periodistes, amb casos de morts i ferits greus que s’han produït en el conflicte a Palestina recentment, és inacceptable. Alhora, la difusió de notícies falses o sense contrastar constitueix una forma de legitimació de l’escalada militar i de l’assassinat de civils i degrada la credibilitat dels mitjans de comunicació i del sistema democràtic.
  • Entenem la necessitat urgent de fer valdre el dret a l’autodeterminació i la sobirania dels pobles com a mecanisme fonamental per a garantir la pau i el respecte als drets humans en el marc del sistema internacional. Tot poble té dret a existir i a desenvolupar-se lliurement i sense coaccions. No acceptarem que s’esborri a Palestina o Armènia del mapa.
  • La necessitat d’afrontar aquests conflictes des de l’arrel, com una conseqüència del colonialisme passat i de les formes de neocolonialisme, especialment presents en el cas del sistema d’apartheid i neteja ètnica que practica l’Estat d’Israel contra els palestins.
  • La nostra aposta per la solidaritat internacionalista; convidem la societat catalana a participar en les manifestacions de suport als pobles que pateixen l’ocupació militar de la seva terra, així com amb totes les persones que veuen vulnerats els seus drets civils, socials i polítics.

En definitiva, La Intersindical condemnen la vulneració de drets humans i dels pobles que s’estan produint en el si dels conflictes a l’Orient Mitjà. Convidem a la nostra afiliació i al conjunt de la societat catalana a donar suport a les iniciatives de solidaritat amb els pobles oprimits, i emplacem a les institucions catalanes a fugir de lectures parcials dels esdeveniments. Cal defensar sense excuses els drets fonamentals i contribuir energèticament a la resolució pacifica i justa dels conflictes.