[Comunicat conjunt] El transport sanitari que ens mereixem

La proposició de llei sobre la internalització del transport sanitari, suposa un punt d’inflexió en el futur del sector de les ambulàncies. Ens trobem davant d’una oportunitat que no ens podem permetre deixar passar.

De les més de 1300 ambulàncies de Catalunya, més del 90% son gestionades per multinacionals i empreses privades que, mitjançant la subcontractació del servei per part de la Generalitat, tenen com a prioritat fer negoci d’un servei essencial.

No ens cansem de denunciar l’estat lamentable de molts d’aquests vehicles, l’obsolescencia dels materials, els incompliments en matèria de formació, la precarietat laboral dels i les més de 5000 professionals del sector, una deficient gestió assistencial i una nul·la fiscalització dels incompliments concursals per part de les adjudicatàries que ens deixa molt lluny de donar un servei de qualitat.

La falta de compromís envers la ciutadania d’aquestes empreses ha quedat palesa infinitat de vegades, per exemple quan van plantejar ERTES en plena emergència mundial per la Covid, deixant molt clar quin son els seus valors i prioritats. Com a ciutadania estem invertint recursos per tal de tenir un transport sanitari de qualitat.

No podem consentir que una despesa pública de 2000 milions d’euros, estem parlant del concurs públic amb major dotació pressupostària, i que ha de ser correctament fiscalitzada, donats els reiterats incompliments de les pliques concursals i de les pròpies instruccions del CatSalut.

Creiem fermament que una gestió pública del servei d’ambulàncies comportarà un canvi en ferm cap a l’excel·lència, una optimització dels recursos, i alhora evita el malbaratament de diners públics.

La majoria dels partits polítics representants del parlament de Catalunya , han reconegut el greuge comparatiu que existeix entre el 10% del servei d’ambulàncies públic i el 90% que resta en mans privades. El camí més curt per l’equiparació de les condicions laborals dels i les professionals del transport sanitari de Catalunya és la INTERNALITZACIÓ.

La Generalitat durant moltes legislatures ha estat incapaç de revertir la mala gestió de les empreses adjudicatàries, amb una greu afectació sobre el servei que reben els i les usuàries.

Ha arribat el moment de dotar-nos de totes les eines i de tots els recursos per tal que la Generalitat de Catalunya, mitjançant el CatSalut i l’empresa Pública SEM.SA assumeixin la totalitat del servei d’ambulàncies tant urgent com no urgent i el seu personal.

Demanem a la ciutadania i als seus legítims representants, els partits polítics, que ens posem a treballar conjuntament per l’excel·lència de qualitat assistencial. Per ser un país de primera, calen decisions valentes, i apartar-se d’eslògans neoliberals, per exemple: col·laboració públicoprivada, que tan negativament incideix en la salut pública.

Ara és l’hora de posar fi a la precarietat laboral i que haguem de passar vergonya davant dels usuaris per la mala gestió del servei. No permetrem que els grups polítics facin ulls clucs al moment històric que es presenta amb aquesta proposició de llei.

Si tenim un cos de Bombers públic, si tenim un cos de Mossos d’esquadra públic, perquè no mereixem tenim també un transport sanitari, en les seves modalitats urgent i no urgent públic?

La majoria dels Sindicats i Plataformes del sector ens hem unit per treballar de manera conjunta en aquest objectiu i reclamem l’aprovació d’aquesta proposició de llei. Estem forts i disposats a treballar plegats i anunciem una mobilització sostinguda.

Algunes comunitats autònomes ja han començat aquest procés internalitzador i Catalunya com a país i la seva ciutadania també mereixen el millor servei d’ambulàncies possible. Les treballadores i treballadors ens hi deixarem la pell perquè així sigui.

Emplacem el Parlament i a la ciutadania de Catalunya a fer seves les nostres reivindicacions i apostar de manera desacomplexada per un transport sanitari públic i de qualitat. Quan el necessiteu estareu molt orgullosos d’haver col·laborat en fer-ho possible.

Signat: SITAC, ASAC, CCOO, UGT, CGT, Intersindical, FSTES, STSG, CNT i les plataformes Salvem les ambulàncies i Tècnics en Lluita