Comunicat de La Intersindical sobre la suspensió de l’avaluació oral del català

La Intersindical volem expressar el nostre rebuig davant la decisió del Departament d’Educació de suspendre l’avaluació de la competència oral de català aquest curs 2023-2024. Aquesta decisió suposa una contradicció inacceptable d’una Administració que promociona un sistema (molt controvertit) que pretén avaluar per competències.

En el cas de les llengües, l’oralitat ocupa una posició central, i és el principal indicador de la capacitat real de fer-la servir en contextos quotidians. Així mateix, la suspensió de l’oralitat com a element avaluatiu nega als professors de català un argument clau per a motivar l’ús del català dins i fora de l’aula.

Recordem que l’avaluació de la comunicació oral es va implantar per primera vegada el curs passat, la qual cosa va ser un pas endavant tot i que la manera com es va organitzar va sobrecarregar els docents, va trencar el calendari curricular i es va dur a terme amb una avaluació interna i no, com seria desitjable, externa.

La Intersindical considerem que el marge de tot un curs era suficient per a disposar del temps i els recursos necessaris per  a optimitzar-les de cara al curs actual. La decisió de posar el cap sota l’ala i evitar qualsevol avaluació oral demostra, un cop més, una falta de compromís que és especialment preocupant després que els resultats de l’any anterior mostressin un baix domini del català en comparació amb altres llengües.

A més a més, és cínic argumentar que la suspensió de les proves orals es deu a una sobrecàrrega de treball per als docents; el mateix Departament no ha dubtat a incrementar aquesta càrrega en altres qüestions i moments sense cap problema ni mirament.

A banda de la repercussió social dels nefastos resultats de l’avaluació PISA, que posaven de relleu les polítiques erràtiques del Departament, considerem que aquesta decisió es basa en una por infundada a exposar les debilitats del model educatiu actual, en lloc de veure-ho com una oportunitat a l’hora de treballar per millorar-lo i enfortir-lo. Els resultats de les proves fetes l’any passat van ser una oportunitat per reflexionar i actuar, no per recular i ocultar-se rere justificacions buides.

Davant d’aquesta situació, La Intersindical, que ja vam recomanar per escrit un seguit de mesures per recomanar la vehicularitat del català (i sobre les quals, mig any després, no hem tingut cap retorn), exigim una rectificació immediata de la decisió que es va anunciar ahir abans de demanar les dimissions pertinents tant al Consell Superior d’Avaluació com en altres àmbits de la Conselleria. Exigim també un compromís ferm a l’hora de millorar la qualitat i l’eficàcia de l’Administració educativa en la promoció dels drets lingüístics acordats pel conjunt de la societat.

PROU ATACS A LA NOSTRA LLENGUA DES DE LES NOSTRES INSTITUCIONS!