El pacte salarial d’UGT, CCOO i CEOE és del tot insuficient i sense garanties de compliment

Davant l’acord sobre la negociació col·lectiva de l’Estat espanyol, anunciat per la patronal CEOE i que ratifiquen els sindicats majoritaris UGT i CCOO, La Intersindical considerem que no resol la pèrdua de poder adquisitiu de les majories treballadores de Catalunya.

La retribució mitjana dels darrers anys només ha crescut un 3,6% mentre que la inflació el 2022 es va enfilar fins el 8,4%. Però això no és tot, arrosseguem una pèrdua de poder adquisitiu des de principis del segle XXI que està empobrint la classe treballadora de Catalunya.

Segons les dades oficials, els salaris a 2023 es troben amb el mateix poder adquisitiu que l’any 2000 mentre la productivitat i els preus no han parat d’augmentar i s’afegeixen a la gran inflació de 2022 i 2023.

A més, les clàusules de revisió salarial cobrien el 2003 vora el 70% de treballadors i treballadores. Actualment amb prou feines és del 20%.

En aquest sentit, considerem que és un acord d’augment insuficient de salaris i  sense garanties de compliment ja que només és una recomanació.

Especialment perquè tenim dubtes seriosos que sense mobilització davant la pèrdua de poder adquisitiu i de drets, puguem aconseguir gaires avenços.

Excepte les vagues generals de 2017 – 2019 convocades per La Intersindical, els sindicats majoritaris no en convoquen cap des de 2012. El resultat és evident: manteniment de l’acomiadament barat per mitjà del pitjor de la reforma laboral de 2012 i prolongació de la vida laboral i retallada de l’import de la jubilació per mitjà de la darrera reforma de les pensions.

Per això mateix, La Intersindical considerem que aquest acord no solucionarà els problemes de fons que patim, vinculats a un model econòmic especulatiu i unes taxes d’atur i precarietat escandaloses.

Aquesta acord manté la devaluació salarial que patim des de l’any 2000.

La Intersindical proposem un ampli acord social i polític per aturar el procés de desindustrialització del nostre país, amb el Hard Rock com uns dels pitjors exponents, que plantegi un salari mínim català de 1400 euros i faci passes reals per una transició ecosocial al servei de la majoria de la població.