La jubilació anticipada dels membres del cos d’Agents Rurals

Al 2019, els membres del Cos d’Agents Rurals vam plantejar a la nostra Direcció General (llavors Departament d’Acció Climàtica) la reivindicació de la jubilació anticipada.

El Cos d’Agents Rurals, com a policia administrativa i judicial de Catalunya, és l’únic col•lectiu que encara no ha assolit aquesta reivindicació, ja que als Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, les policies locals i la resta de cossos i forces de seguretat de l’Estat ja se’ls hi aplica la jubilació anticipada.

Arran dels nostres plantejaments, a l’abril de 2021 vam aconseguir un Acord de Govern de la Generalitat de Catalunya per tal d’equiparar les condicions laborals (pel que fa a la jubilació) a la resta de col•lectius que exerceixen funcions de naturalesa i desgast físics i psicològics similars.

Però a finals de 2021, moment en que el nostre Govern podia presentar i negociar aquest tema amb el Govern d’Espanya, la nostra Direcció General no havia fet cap informe ni tampoc s’havia preocupat de la redacció de la memòria justificativa que s’ha d’incloure a la sol•licitud que s’ha de presentar la “Dirección General de Ordenación de la Seguridad Social”.

La indignació al nostre col•lectiu va ser enorme, donat que es posava en evidència que l’Acord de Govern era paper mullat i que no hi havia cap interès a portar-lo a terme.

Al llarg de 2021 i per pressions de les organitzacions sindicals, es redacta de forma conjunta amb la nostra Direcció General, la memòria justificativa que avala la necessitat d’aplicar un coeficient reductor a l’edat de jubilació i finalment, molt més tard del que ens hauria agradat, es registra formalment a la Seguretat Social de l’Estat la sol•licitud per a la jubilació anticipada dels Agents Rurals de Catalunya.

Però tot això, sense una voluntat ferma per part del Govern de la Generalitat d’incloure aquesta demanda a la negociació dels pressupostos, seguia sent paper mullat.

Els representant sindicals, ens hem reunit amb diferents diputats de l’arc parlamentari català, així com de l’Estat espanyol. També amb càrrecs importants de les diferents formacions polítiques a fi i efecte d’aconseguir que prosperés una esmena a favor de la nostra jubilació anticipada.

L’esmena es va poder presentar finalment, però no es va votar ja que va ser rebutjada directament pel Govern espanyol.

Tots sabíem que, sense una intervenció directa i pactada prèviament entre el Govern de la Generalitat i l’espanyol, no teníem cap possibilitat.

La reunió que vam tenir amb Oriol Junqueras a la seu d’ERC va acabar amb les nostres aspiracions a curt termini, donat que no ens va donar cap suport més enllà de quatre frases d’ànims i, en canvi, sí que va deixar clar que aquest tema no era de la seva prioritat.

Sentim un profund desencís, ja que ni el Departament d’Interior, ni el Govern, ni la formació política que vol liderar aquest país han estat amb nosaltres una vegada més.

S’equivoquen. No hi haurà pau social al Cos d’Agents Rurals, fins que no assolim aquesta reivindicació. Ara per ara, és ja una qüestió legítima i de calat i que afecta tot el col•lectiu de forma transversal, més enllà de les categories, especialitats, sexe o qualsevol altra condició.

Des de La Intersindical, hem estat al peu del canó i sovint hem liderat aquesta reivindicació i així seguirem fins al final.

Gràcies a tots!