La COVID persistent

– Definició clínica de l’OMS
El 6 d’octubre de 2021 l’OMS va definir formalment la COVID persistent en un document consensuat amb centres de recerca de tot el món:
“L’afecció post-COVID-19 es produeix en individus amb antecedents d’infecció probable o confirmada pel SARS-CoV-2, generalment tres mesos després de l’aparició de la COVID-19 amb símptomes que duren almenys dos mesos i que no poden explicar-se per un diagnòstic alternatiu. Els símptomes més comuns són la fatiga, la dificultat per respirar i la disfunció cognitiva, però també es poden donar altres símptomes que solen repercutir en el funcionament quotidià del malalt. Els símptomes poden ser de nova aparició, després de la recuperació inicial d’un episodi agut de COVID-19, o poden persistir des de l’inici de la malaltia. Els símptomes també poden fluctuar o pot haver recaigudes amb el temps. Per als nens, pot ser aplicable una altra definició.”

–  Sabies que…?
Algunes persones que han passat la fase aguda de la COVID-19 presenten símptomes persistents. L’edat mitjana de les persones amb aquests símptomes se situa al voltant dels 40 anys, i hi predominen les dones. Aquests símptomes poden persistir fins i tot havent patit quadres moderats o lleus, més enllà de la durada habitual, d’entre 2 o 3 setmanes.

– Quins poden ser aquests símptomes?
Aquests símptomes són variables, heterogenis i amb afectació a diversos sistemes i teixits. Moltes vegades són fluctuants i acaben desapareixent amb el temps, però en alguns casos es poden mantenir durant mesos i afecten la qualitat de vida.

Entre d’altres, podem destacar:

 • Símptomes generals: alteració de la temperatura corporal, calfreds, falta de gana, mareig, fatiga.
 • Símptomes oculars: conjuntivitis.
 • Símptomes respiratoris: ofec o falta d’aire, tos seca o productiva, sibilàncies, opressió al pit
 • Símptomes renals: molèsties durant la micció.
 • Símptomes musculoesquelètics: dolors musculars i articulars.
 • Símptomes neurològics: mal de cap, formigueig, debilitat, manca de concentració i de memòria, pèrdua de l’olfacte o el gust.
 • Símptomes cardiovasculars: canvis en la pressió arterial habitual, palpitacions, taquicàrdia.
 • Símptomes otorrinolaringològics: dolor als sins, canvis en la veu, vertigen, congestió nasal, mal d’orella.
 • Símptomes gastrointestinals: dificultat a l’hora d’empassar, reflux gastroesofàgic, nàusees, síndrome diarreica, distensió abdominal.
 • Símptomes cutanis: fotosensibilitat, lesions o faves a la pell, sequedat cutània.

 A banda dels símptomes esmentats, algunes persones presenten també símptomes psicològics, com ara ansietat i depressió, com a resultat de la situació viscuda.

– Factors de risc
Segons un estudi del King’s College de Londres publicat inicialment el 21 d’octubre de 2020, els factors de risc del COVID persistent poden incloure:

 • Edat, especialment aquells de més de 50 anys
 • Obesitat
 • Asma
 • Informar de més de cinc símptomes (per exemple, més que tos, fatiga, mal de cap, diarrea, pèrdua de l’olfacte) durant la primera setmana d’infecció per COVID-19.

Les dones tenen menys probabilitats de desenvolupar una COVID aguda greu però més probabilitats de desenvolupar COVID persistent que els homes. Algunes investigacions suggereixen que això es deu principalment a diferències hormonals, mentre que altres investigacions apunten a altres factors, inclosa la genètica cromosòmica, les diferències en el comportament del sistema immunitari dependents del sexe i els factors no biològics poden ser rellevants.

Què puc fer si tinc algun d’aquests símptomes?
Si has passat la COVID-19 i continues amb algun d’aquests símptomes, no dubtis a contactar amb el teu centre d’atenció primària.

Des de La Intersindical estem sensibilitzats amb aquest tema i hem iniciat diferents reivindicacions sobre aquesta problemàtica com ara el perllongament de les incapacitats temporals més enllà dels 18 mesos de durada o la realització d’un estudi epidemiològic sobre aquesta afecció als Serveis de Prevenció dels diferents departaments de la Generalitat.

Si vols més informació i vols compartir aquesta problemàtica, pots posar-te en contacte amb La Intersindical: soc@intersindical-csc.cat

Fonts d’informació: