Entrevista a Marta Miró, delegada i mare

Des de quan ets afiliada i per què vas escollir la Intersindical?
Em vaig afiliar a La Intersindical durant l’any 2019 perquè en el context d’aleshores era un sindicat que s’havia posicionat de forma clara com a un sindicat republicà de classe, partidari de la República catalana i que va lluitar, des de dins de l’Administració catalana juntament amb les ADIC, contra l’aplicació del 155.

Algunes companyes del Departament de Territori i Sostenibilitat (la Teresa, la Carme, la Núria, la Marta i la Marina), vam crear la secció sindical del Departament per a la defensa dels drets dels treballadors/es en aquells temps tan convulsos i vam sortir elegides delegades sindicals.

Les meves companyes i jo vam escollir aquest sindicat per ser un sindicat independent, democràtic, republicà, feminista, ecologista i independentista, que ens representa en tots els seus valors.

Fa poc que has estat mare d’un nen. Creus que la Generalitat facilita la conciliació familiar?
Avui en dia, la Generalitat de Catalunya ofereix algunes mesures per tal de conciliar la vida personal, familiar i laboral de les mares i pares treballadors però que estan molt lluny de les mesures que s’apliquen en altres estats europeus, com per exemple, Noruega.

L’altre dia veia en un reportatge que a Noruega se’ls ofereix la possibilitat d’estar un any de baixa, amb el 100% del sou, fins que el fill té 1 any , es preveuen més ajuts, i les empreses ajuden no només a la conciliació sinó també al progrés professional dels pares.

Com penses que es pot millorar?
En l’àmbit de la Generalitat, crec que caldria replantejar-se la possibilitat de reinstaurar la reducció de jornada per cura de fill/a, cobrant el 100% del sou, durant el primer any, la possibilitat de flexibilitzar els dies de teletreball en cas de necessitat degudament justificada i per últim, poder recuperar les hores de visites al metge o de reunions amb tutor/a del fill més enllà de la setmana en curs, deixant com a mínim un mes per poder recuperar-ho. A vegades, es fa difícil poder recuperar-ho, ja que falten hores i més si es viu fora de la ciutat on es treballa.

Ets delegada de prevenció de riscos laborals per La Intersindical al Departament i col·labores amb temes jurídics, com compatibilitzes la lluita sindical amb la feina i la família?
Fa poc que m’he reincorporat, però crec que amb una bona organització i previsió, amb l’ajut de família, companyes i amics, ho podré fer i espero fer-ho bé. Com diu la dita, si es vol, es pot… Però caldrà patir una mica de son i fer un esforç addicional per arribar-hi. Tot sigui per aconseguir allò proposat i que fa il·lusió.

Seguim!