Sindicalisme feminista, una lluita diària!

La reforma laboral, contra els interessos de les dones de classe treballadora

La darrera reforma laboral aprovada per l’anomenat “govern més progressista de la història” perpetua en essència un marc lesiu per al conjunt de les classes populars i especialment per a les dones, que som la baula més vulnerable de la cadena de precarietats generada per les polítiques socioeconòmiques dictades des de i per al capital.

Una reforma laboral que propicia la rotació massiva de treballadores temporals, que perpetua els salaris de misèria, les jornades laborals flexibles, l’acomiadament lliure i barat… entre d’altres.

Malgrat el vestit lila del govern de PSOE-PODEMOS i de les guies liles subvencionades amb milions d’euros, elaborades pels sindicats del sistema, la darrera reforma laboral posa en evidència la subordinació a les polítiques neoliberals imposades des d’Europa, clarament favorables als interessos de les elits  i de la CEOE, la tercera pota d’aquesta pacte antisocial. Un pacte que contradiu els discursos feministes dels seus protagonistes més progres i que en canvi deixa clar que encara que es vesteixi de lila, qui fa polítiques contràries a les necessitats de les dones treballadores, forma part del patriarcat i treballa pel capital.

Així doncs, la revàlida de la reforma laboral no posa cap límit a les polítiques depredadores, cap esperança de millora de les condicions de vida del gruix de les dones de la classe treballadora, ni de les classes populars, absolutament castigades per la crisi econòmica que patim. Crisi que la pandèmia sanitària ha agreujat fins a límits insostenibles perquè el gairebé inexistent sistema de protecció social, derruït com a conseqüència de les polítiques neoliberals imposades les darreres dècades, no ha pogut fer front a les necessitats de milions de dones i infants.

Enfront d’aquesta ofensiva neoliberal, La Intersindical apostem per la lluita sindical combativa en cada centre de treball on hi som presents, fent de contrapoder del sindicalisme de concertació, generant consciència de classe i feminista, perquè la nostra acció sindical passa per evidenciar les desigualtats i violències que patim les dones treballadores a les empreses, en cada esfera de la nostra vida. Així mateix plantegem alternatives mentre avancem cap a l’emancipació plena del nostre poble, en el marc d’una societat de dones lliures i justícia social.

Emprem les eines, fem que siguin un bumerang

Un dels mecanismes de lluita sindical pels que apostem La Intersindical, és utilitzar els pocs instruments que la normativa posa al nostre abast, per combatre les desigualtats i violències que patim les dones en el món laboral.  En aquest sentit des de la Secretaria Feminista encoratgem les seccions sindicals perquè utilitzin els Plans d’Igualtat, com un instrument de lluita per revertir aquestes desigualtats i discriminacions.

De la mateixa manera tenim com a objectiu forçar la implementació de Protocols de prevenció, detecció i abordatge dels assetjament sexuals, per raó de sexe i per opció sexual, orientació o expressió de gènere arreu on hi som presents.

Ambdues eines permeten posar de manifest, les múltiples violències, discriminacions i desigualtats, moltes d’elles invisibles i invisibilitzades, que patim les dones en el món laboral: com l’evidència de la bretxa salarial de gènere en absolutament tots els centres de treball, la resistència de l’empresariat a elaborar plans d’igualtat efectius i en molts casos la complicitat dels sindicats de concertació, bé per diluir les mesures dels plans, bé  per impedir la participació en les comissions negociadores de qualsevol representació sindical alternativa.

Alhora posar en el centre de la nostra lluita sindical l’obligatorietat de les empreses de disposar de protocols específics per actuar contra els assetjaments masclistes (sexual, per raó de sexe; opció sexual, orientació o expressió de gènere) fa patent que en la immensa majoria d’empreses aquest protocols no existeixen, utilitzen els d’assetjament laboral o bé tenen procediments d’abordatge totalment viciats ja d’entrada.

Combatre cada pas del capital contra els interessos de la classe treballadora és el nostre compromís i en aquesta lluita, la lluita contra les múltiples desigualtat i les violències masclistes que patim les dones, és un eix central.

Per acabar, La Intersindical denunciem els mecanismes patriarcals i imperialistes que estan a l’arrel de totes les guerres, així com les violències que s’exerceixen contra els nostres cossos. Les vostres guerres, els nostres morts! Les dones exigim pau i llibertat! 

Aquest 8 de març mobilitzem-nos pels nostres drets i fem nostres els carrers

Descarregueu-vos el manifest en PDF

Descarregueu-vos el cartell en PDF