La Intersindical considera ridícula la pujada de 35 euros bruts mensuals de l’SMI pactada pel Govern, CCOO i UGT

Des de La Intersindical observem amb sorpresa com, després del sainet de la setmana passada de la Reforma Laboral on el Gobierno més progressista de la història d’Espanya, de PSOE i Unidas Podemos, CCOO, UGT i CEOE van rebre els suports d’una barreja de sigles de diferents ideologies i convalidaven al Congreso de los Diputados, aquesta setmana el mateix Gobierno d’esquerres i CCOO i UGT, aquesta vegada sense la patronal, ha pactat una pujada salarial de 35 euros mensuals de l’SMI.

Des de La Intersindical observem amb perplexitat que l’any en que l’IPC ha superat màxims històrics, en l’any en que els preus de subministraments com el preu de la llum s’ha convertit en un bé de luxe amb els silencis còmplices del Gobierno (i de sindicats que formen part d’alguns dels consells d’administració de les elèctriques), en un any on encara moltes persones treballadores encara viuen en ERTO, en un any on encara més persones viuen en el llindar de la pobresa i moltes altres no tenen el futur gens clar després d’haver (mal)viscut una pandèmia s’atreveixin a aprovar un increment de 35 euros mensuals bruts, això sí, per 14 pagues.

Des de La Intersindical ens preguntem què faran els treballadores i les treballadores amb un increment salarial brut que no arriba als 500 euros anuals quan tot, absolutament tot és més car? Aquesta pujada del SMI és una presa de pèl per a les persones treballadores, és una burla a aquelles persones que veuen com els lloguers els han incrementat quasi un 7%, quan els preus de la compra de productes d’alimentació bàsica també superen aquests increments.  Calia aquest increment que no cobreix les necessitats de la classe treballadora? de debò que aquí també ens diran el mateix que a la reforma laboral de “millor una mica que res?”

Així mateix, des de La Intersindical, tornem a posar de manifest que l’SMI segueix mantenint les diferències territorials entre l’SMI establert com una “tarifa plana” per a tothom i el cost de la vida real als diferents territoris, com ja hem demostrat en diverses ocasions des de La Intersindical, la diferència a Catalunya és abismal, ja que l’SMI que cobriria el nivell de vida dels catalans i de les catalanes és de 1300 euros.

Aquest càlcul seria tant senzill com aplicar les normes i recomanacions establertes per la pròpia OIT i l’OCDE de territorialitzar el càlcul de l’SMI i garantir, com diu la Carta Social Europea, que l’SMI sigui, com a mínim el 60% del salari mitjà.

Així doncs, una vegada més aquesta pujada del Gobierno de España, pactada amb CCOO i UGT és insuficient per a garantir cobrir les necessitats mínimes dels catalans i de les catalanes.  Des de La Intersindical denunciem que, una vegada més, el Gobierno de España i CCOO i UGT quan incrementen l’SMI pensen en qualsevol altre territori que no és Catalunya, com sempre: s’obliden de Catalunya.

Des de La Intersindical hem considerat que l’SMI de 1300 és un dels eixos centrals de la construcció de la República Catalana i per això és un dels eixos bàsics de la campanya “Construïm el futur!”, podeu trobar tota la informació detallada sobre aquest àmbit aquí.