Ancorats en el passat (eleccions sindicals)

Esperàvem que no tornès a passar, que en gairebé quatre anys l’impuls cap a la modernització de l’Administració i de l’activitat sindical que s’espera tant de les administracions públiques com de les organitzacions que representen les persones treballadores hagués produït el seu fruit.

La realitat és que el passat 19 de gener es va constituir la Mesa electoral de les eleccions sindicals per escollir els membres de la Junta de Personal del Servei Català de Trànsit. En temps de pandèmia i per raons de salut pública el personal ha de fer el màxim de dies possibles en la modalitat de teletreball. Per tal de facilitar el vot del personal i modernitzar els processos electorals La Intersindical va demanar el vot electrònic (també ho va fer la CATAC). Els sindicats d’obediència espanyola (CCOO, UGT i CSIF) es van mostrar totalment en contra. Després ens queixarem del poc índex d’afiliació sindical al nostre país.

Per acabar de rematar-ho tot, als mateixos sindicats, allò al que no han volgut posar solució els serveix per demanar la paralització de tot el procés electoral sine die. Caldria que, encara que només sigui alguna vegada, els interessos particulars dels sindicats es deixessin de banda i es prioritzés les persones treballadores.

Els altres actors impulsors, el legislatiu i l’executiu i per tant l’Administració que ostenta la potestat reglamentària, fa temps que dormen. En matèria sindical tenim una Llei de vaga preconstitucional (Llei 17/1977). Els reglaments que regulen els processos electorals tant de personal laboral com de funcionari són de l’any 1994 i per tant anteriors a la normativa que en teoria han de desenvolupar (Text refós de l’Estatut dels Treballadors i de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic de 2015). L’impuls de l’Administració catalana a favor del vot electrònic que es deixava entreveure en les darreres eleccions sindicals a les juntes de personal de la Generalitat sembla haver quedat aturat.

Des de La Intersindical exigim:

  • Al legislatiu: una actualització normativa més que necessària i adequada al temps actuals, que agiliti els processos electorals, implementi la transformació digital dels processos electorals i superi d’una vegada les problemàtiques causades per sistemes antiquats com el vot per correu que ja han estat motiu d’impugnacions, anul·lacions i repeticions electorals.
  • A l’Administració de la Generalitat: una aposta decidida per la implantació del vot electrònic.

També demanem a la resta d’organitzacions sindicals fer un front comú per assolir aquestes reivindicacions i deixar de banda les pors i els prejudicis cap al canvi digital.

Mentrestant, La Intersindical seguirem treien la pols i les teranyines de l’activitat sindical, ens convé i ens cal no quedar-nos ancorats en el passat!