Mobilitzem les majories treballadores! Deroguem les reformes laborals de PSOE i PP!

La Intersindical ens mobilitzem amb els sindicals bascos i gallecs contra la Reforma Laboral. 

El govern espanyol va presentar el passat 28 de desembre de 2021 un Reial Decret per modificar l’Estatut dels Treballadors en la perspectiva de reformar la legislació laboral que l’Estat espanyol ha anat implementant els darrers anys. El proper 3 de febrer aquest decret haurà de ser convalidat al Congreso de Madrid.

En els darrers 40 anys s’han dut a terme 25 reformes laborals, 8 de les quals han estat un clar retrocés dels drets de la classe treballadora dels Països Catalans sota administració espanyola.

La Intersindical considerem que el nou Reial Decret no modifica substancialment les condicions laborals del conjunt de les majories treballadores del nostre país. Només fa tímids avenços en la regulació de la temporalitat i la prevalença dels convenis sectorials per sobre des de les empreses, això sempre des de l’òptica estatal enlloc de la catalana.

Aquesta nova reforma laboral consolida aspectes claus de les reformes de PSOE i PP de 2010 i 2012 on se segueix permetent l’acomiadament col·lectiu sense autorització administrativa (els ERO), no es recuperen els salaris de tramitació ni els 45 dies per any treballat en les indemnitzacions.

Fets que permeten l’abaratiment de l’acomiadament i la potestat de moltes grans empreses per fer el què vulguin desindustrialitzant el país en favor de l’economia especulativa, el turisme, la construcció i un model de baixos salaris.

Aquesta reforma vol seguir centralitzant les relacions laborals, sense tenir en compte la realitat socioeconòmica del nostre país, fent prevaldre els convenis estatals per sobre dels del nostre país.

És una obvietat que el cost de la vida a Catalunya, i els Països Catalans difereix prou d’altres punts de l’Estat espanyol i que no podem seguir amb dades tan alarmants com un 21’7% de la població de Catalunya al llindar de la pobresa.

El manteniment dels aspectes claus de les lesives reformes laborals de PSOE i PP és un atac greu als drets del conjunt de la classe treballadora del país i que representa la majoria de la població.

Els partits catalans al Congreso no haurien de convalidar una Reforma que només fa que mantenir una mercat laboral basat en la precarietat i l’economia de casino.

Per això mateix, els sindicats nacionals i de classe de Galícia, País Basc i Catalunya (CIG, ELA, LAB i la Intersindical), ens mobilitzarem conjuntament el proper 30 de gener per demandar la derogació de les reformes laborals i la no convalidació d’una nova reforma que no és més que més del mateix.

Només confrontant una nova agressió als drets de les majories socials del nostre país podrem arribar a un escenari de negociació on siguin derogats els aspectes més lesius de les darreres reformes laborals.