Solidaritat del sindicalisme transformador amb la parlamentària de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños

Els sindicats signants d’aquesta declaració volem mostrar el nostre suport i solidaritat a la parlamentària de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños davant el procés judicial obert contra ells dos per no respondre les preguntes del partit ultradretà Vox al judici contra el referèndum de Catalunya. El Tribunal Suprem ha decidit obrir contra la parlamentària de la CUP un judici oral per suposats delictes de “desobediència greu” i la fiscalia demana per a ella mig any de presó i inhabilitació. El cas Antonio Baños, com que no està aforat, s’ha quedat al jutjat d’instrucció de Madrid, on també està obert el judici oral.

Els sindicats veiem amb molta preocupació, com cada vegada a més països estan apareixent i s’estan consolidant fenòmens d’extrema dreta; el cas del Brasil amb Bolsonaro, de França amb Marine Le Pen o Éric Zemmour, Vox a l’Estat Espanyol, els governs de Polònia i Hongria, la candidatura de Javier Milei a Argentina… En aquest context, estan augmentant els atacs feixistes contra les dones i el moviment feminista, comunitat LGTBI, organitzacions independentistes i d’esquerra. També ens preocupa molt la connivència d’alguns sindicats europeus amb partits ultradretans, i la presència cada vegada més gran de sectors d’ultradreta en alguns sindicats.

La crisi sindèmica que vivim actualment ha deixat en evidència la incapacitat d’aquest model neoliberal, patriarcal i ecocida per garantir unes condicions de treball i de vida dignes. La crisi sistèmica que vivim a més, com que no és només econòmica, sinó també política, social i cultural, està deixant diverses esquerdes a les societats. La precarietat a què es condemna a la classe treballadora és cada vegada més evident, havent augmentat exponencialment les rendes del capital en detriment de les rendes de treball. És per això que les promeses incomplertes de l’esquerra i la incapacitat dels governs anomenats progressistes de millorar les condicions de vida de les classes populars, abonen el terreny als discursos populistes i ultradretans.

El feixisme articula en el seu discurs dos elements clau: El discurs és antifeminista i racista i defensa la idea nacional des de paràmetres reaccionaris. Exemples clars d’això són Front Nacional a França, Lega Nord a Itàlia, Vox a l’estat espanyol i AfD a Alemanya. Per això els sindicats hem de defensar els drets de totes les persones i tots els pobles, sempre des de l’internacionalisme i la solidaritat entre els pobles.

Els sindicats europeus, en la mesura que som representants de les i els treballadors, tenim el deure ètic i polític d’actuar i fer-ho ràpidament a més, abans que sigui massa tard. Per tant, els sindicats volem començar a treballar en una doble direcció: per una banda, activar la feina ideològica amb les treballadores i els treballadors, i per altra banda, intensificar la interpel·lació a la classe política per caminar en una nova direcció que posi els drets de totes les persones, els drets dels pobles i la sostenibilitat del planeta al centre. Només amb polítiques socials que millorin les condicions de vida de les classes populars i fent un front comú contra el feixisme i la ultradreta podrem aturar l’enfortiment dels sectors reaccionaris.

Per tot això, els sindicats signants mostrem la nostra solidaritat amb Eulàlia Reguant i Antonio Baños, i denunciem el blanqueig del feixisme per part de la judicatura de l’estat i aquest nou atac a la sobirania nacional de Catalunya que intenta trampejar la voluntat popular expressada pel poble de Catalunya a les urnes.

Confederación Intersindical Galega, Confederación Intersindical Central Unitaria de Traballadoras de Galiza, Colectivo Unitario de Trabajadoras y Trabajadores Aragón, Corriente Sindical d’izquierdas Asturies, ESK Euskal Herria,, Intersindical Alternativa de Catalunya, Intersindical Canaria, Intersindical de Catalunya, Intersindical Valenciana, LAB Sindikatua Euskal Herria, Sindicato Andaluz de Trabajadores y Trabajadoras, Sindicato Asambleario de Sanidad, Sendicato d’os Treballadors e Treballadoras d’Aragon-Sindicato Obrero Aragones, Sindicato 25 de Marzo Extremadura, Sindicato Asambleario de Sanidad, Solidaridad Obrera, STEI Balears, STEILAS Euskal Herria.