MAT CATSUD: una cadena al coll per la nostra economia

linia_mat


A finals de juliol va sortir publicat al BOE el projecte del “Cluster Begues_593AC” el qual són centrals eòliques i fotovoltaiques a l’Aragó i que tenen una línia d’evacuació cap a Catalunya en forma de MAT que travessa les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, trinxant no només indrets de gran interès, paisatgístic, botànic i faunístic, fins i tot espais d’interès natural, sinó esdevenint una autèntica cadena al coll de la nostra economia, ja que parteix termes municipals i passarà a tocar de poblacions com Falset, Riudecols, l’Aleixar o La Selva del Camp, de manera que els hipoteca el futur a canvi de res, ja parteix per la meitat les expectatives de turisme sostenible, o agricultura de proximitat.

Des de la Intersindical ens oposem frontalment a aquest projecte ja que:

1. Aquest projecte no té un Interès General, sinó que és una iniciativa privada amb afany de lucre. No es pot hipotecar l’economia d’unes comarques pel benefici d’una sola empresa.

2. Aquest projecte no té el consens de les administracions ni dels
agents del país, ni sembla que el busqui, atès que s’ha fet públic en ple mes d’agost per tal de poder obstaculitzar les possibles al·legacions de les parts afectades.

3. Aquest projecte no genera ocupació, fa perdre població activa, empitjora el teixit agrícola local, el consum de proximitat i liquida el turisme rural. En tots els municipis es partiran masos, trossos i això accelerarà l’abandonament agrícola, estroncarà les expectatives laborals dels jovent i les abocarà a l’èxode rural.


Aquesta línia de MAT és un exemple més de la perversió que se n’està fent de les energies alternatives, efectivament, l’energia alternativa no ho és sols si canviem la font de producció. Ho ha de ser també per una producció més propera als llocs de consum, per una optimització del consum i no bastir infraestructures de gran impacte.

Tornem a repetir que aquest megaprojecte promogut per una de les grans empreses busca monopolitzar la producció i la distribució elèctrica, amb l’objectiu de fer amb els preus el que justament aquests dies estem patint. Per tant qualsevol argument favorable a la MAT relacionat amb el preu de l’electricitat no només és enganyós, sinó també malintencionat.

L’any 2014 ja es va aconseguir amb mobilització popular aturar un gran projecte semblant a aquest, una MAT que anava d’Escatrón a la Secuita.


Des de la Intersindical:

1. Demanem que les administracions locals i la Generalitat es posicionin en contra d’aquest projecte i que el recorrin en via administrativa i, si cal, judicial.

2. Exigim saber si per fer aquest projecte es compta amb ajuts europeus, els quals serien molt més eficients i eficaços si es dediquessin a produir energia prop d’on es consumeix, de forma descentralitzada i sense monopolis.

3. Encoratgem a propietaris afectats pel projecte, col·lectius amb interès legítim i ciutadania en general a organitzar-se i plantar cara a aquesta agressió als despatxos i al carrer. Naltros així ho farem.

Ja n’hi ha prou de destrossar la nostra Natura, i encara menys fent-nos passar bou per bèstia grossa: les alternatives energètiques no són això, són produir energia, i, el que encara és més important, no promoure el consum innecessari, cal treballar des de l’origen, gastar menys, de forma que calgui produir-ne menys.

No a la MAT pel Sud de Catalunya!

La Intersindical
19 d’agost de 2021