L’atur baixa al juny als Països Catalans, però amb una gran temporalitat

La desocupació baixa arreu dels Països Catalans,, segons les dades del Ministeri de Treball i Seguretat Social espanyol. A Catalunya, l’atur ha baixat 35.955 persones durant el mes de juny (un 7,5%) i el nombre total de persones s’ha situat en les 445.862 persones. Cal tenir en compte que aquestes xifres no inclouen els/les treballadors/es afectats/des per expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), això són quasi 90.000 persones. Les Illes són el territori que ha registrat, percentualment, el descens més destacat de la desocupació, concretament un 16,7% menys que el mes de maig i el País Valencià ha registrat un descens més moderat (-2%). Per tipologia de contracte, només el 20,8% són indefinits al Principat, el 9,4% al País Valencià i el 4,7% a les Illes.

L’afiliació a la Seguretat Social a Catalunya (3.458.577) ha crescut un 1,5%, força més que l’habitual en aquest mes, impulsada principalment per l’hostaleria, , tot situant-se en nivells superiors als d’abans de la pandèmia. Això ha estat gràcies a l’inici de la campanya turística d’estiu i l’aixecament de restriccions per la pandèmia de la Covid-19. El nombre de treballadors/es en ERTO , en canvi, va continuar a la baixa al juny i està en el nivell més baix des de l’inici de la seva implantació.