La Intersindical se solidaritza amb l’estudiantat universitari jutjat per la vaga del 2017

Ahir i avui estan jutjant 13 estudiants per haver participat a la vaga estudiantil del 2 de març del 2017, en què s’exigia l’aplicació del decret de rebaixa del 30% de les taxes universitàries, que va ser aprovat pel Parlament el 2016. La fiscalia els imputa els delictes de desordres públics i danys de manera col·lectiva, i els demana 111 anys de presó i 130.000 € de multa en total.

Aquest judici s’emmarca en una causa repressiva contra l’estudiantat mobilitzat el 2 de març i l’11 de maig de 2017, i el 15 de març de 2018, en defensa de la universitat pública i el dret de la classe treballadora a accedir als estudis superiors. Hi ha més d’una trentena d’estudiants encausats, dels quals 9 ja han estat condemnats a fins un any de presó.

Les i els estudiants han denunciat persecució ideològica i política amb l’objectiu de rastrejar la seva activitat militant, així com una instrucció que consideren ridícula, atès que, davant de la inexistència de proves concloents contra cadascuna de les persones acusades, s’ha fet una imputació col·lectiva, contrària a dret.

La Intersindical denunciem la persecució per part de la Generalitat i els Mossos d’Esquadra del moviment estudiantil més conscienciat i mobilitzat en defensa dels drets col·lectius, drets que ens faran avançar cap a la república de drets i social que la majoria del poble català defensa i necessita.

Recordem, així mateix, que aquestes demandes liderades pel moviment estudiantil i defensades pel gruix de la comunitat universitària i bona part de la societat són conseqüència de les retallades que d’ençà del 2012 han deixat un rastre de misèria entre les classes populars del nostre país, han precaritzat les condicions laborals en molts sectors i han debilitat profundament els serveis públics, conseqüències que, per exemple, estem patint greument durant aquesta pandèmia.

En el cas de les universitats, aquestes retallades van empitjorar un context de finançament insuficient i van donar impuls a un procés creixent de mercantilització de l’educació superior. L’augment de les taxes per afavorir l’autofinançament de les universitats va provocar l’expulsió de centenars o milers de joves -mai podrem saber l’abast d’aquestes mesures regressives- de les aules universitàries.

I mentrestant, recordem-ho, es continua pagant amb diners públics el deute privat contret pels bancs, la qual cosa augmenta la misèria general.

Les mobilitzacions liderades per aquest estudiantat crític i mobilitzat han aconseguit que l’estiu del 2020 el Govern de la Generalitat de Catalunya fes efectiva la rebaixa del 30% dels preus universitaris aprovada pel Parlament, un petit avenç cap a una universitat gratuïta i accessible per a la classe treballadora.

La Intersindical expressem tot el suport a aquest jovent encausat i els encoratgem a continuar lluitant pel seu futur. Per la nostra banda, ens comprometem a lluitar contra la precarietat i en defensa dels drets de la classe treballadora, des dels centres de treball i des de tot arreu.

Avancem cap a la República Catalana, Feminista, de drets i social!

Intersindical Universitats i Educació