28A Salut en el treball: Mirant enrere i afrontant el futur

Soc infermera d’Atenció Primària d’un CAP de Barcelona Ciutat. L’afectació de la pandèmia a la salut laboral en el meu àmbit de treball suposo que serà semblant a  com ha afectat a molts/es de vosaltres en el vostre àmbit de treball.

Vam afrontar l’inici de la pandèmia amb incredulitat sobre què estava passant, amb desconeixement de la magnitud que aquesta arribaria  a agafar, i amb  la incertesa sobre quan i com ens en sortiríem d’aquest malson, però amb la certesa de què ens en sortirem.

L’acumulació de casos positius, de càrrega assistencial i d’hores de feina, juntament amb la manca de material, d’informació, de coneixement de com es comportava la malaltia i com tractar-la, feia que l’única manera d’afrontar la situació fos amb el nostre esforç i deixant-nos-hi la salut.

Vam haver de reinventar la nostra forma de treballar, adaptant els llocs de treball amb noves mesures de seguretat (mampares, consultes de respiratori, distàncies físiques, epis, etc.) i adaptar-nos als nous protocols que canviaven dia a dia. Vam haver de lluitar contra la malaltia sabent que no teníem ni els mitjans ni els materials necessaris per fer-li front, la qual cosa ha provocat un cansament a molts/es professionals. Un cansament no només físic sinó també mental, del que trigarem molt temps a recuperar-nos. Realment, el preu de la factura sobre la salut d’aquests professionals a causa del desgast diari acumulat durant tantes i tantes jornades no el sabrem fins d’aquí a un temps.

Ara ja portem més d’un any; encara no sabem quan acabarà tot això, però tots/es tenim l’esperança que sigui aviat. Volem veure un final, però som realistes i sabem que continuem amb la lluita, que la fi de la pandèmia no té una data fixa. És per això que, des de la prevenció de riscos laborals, hem de demostrar que hem après la lliçó, que estem preparats/des per afrontar el que quedi de malson. Vinguin les onades que vinguin, hem d’assegurar que a cap dels nostres professionals els torni a faltar material ni recolzament. És important que tots/es els/les professionals (siguin de l’estament que siguin) es sentin segurs/es i protegits/des quan estiguin en els seus llocs de treball.  Si és així, ens en sortirem victorioses/os d’aquesta pandèmia. Ens en sortirem de qualsevol pandèmia.

Marisa Durán Garcia
Infermera CAP Adrià
Intersindical Sanitat