La Intersindical es mobilitza en una desena de ciutats catalanes per demanar la derogació de la reforma laboral

La Intersindical, ELA i la CIG s’han mobilitzat avui a conjuntament Catalunya, Euskal Herria i Galícia per demanar la derogació de la reforma laboral i de la negociació col·lectiva, el reforç de l’agenda social davant la greu situació generada per la pandèmia i el dret d’autodeterminació de les respectives nacions.

El sindicat republicà ha convocat concentracions en una desena de ciutats catalanes: a Barcelona, Girona, Lleida, Mataró, Tarragona i Vilanova i la Geltrú, al matí, i Igualada, Terrassa i Vic a la tarda, davant de seus del SEPE, el SOC, el PSC i delegacions del govern espanyol.

Les mobilitzacions s’enmarquen en la campanya impulsada per les tres centrals sindicals en la que van emplaçar als diputats i a les diputades d’ERC, JxCAT, PNV, EH Bildu, BNG i CUP a forçar, quan abans, els canvis legals necessaris per derogar la reforma laboral i han demanat una reunió a la ministra de Treball, actual vicepresidenta espanyol, Yolanda Díaz, de la qual encara n’esperen resposta.

L’objectiu de les tres organitzacions sindicals és impedir que, un cop es posi fi als ERTO, aquests es converteixin en ERO, ja que reforma laboral facilita els acomidaments col·lectius molt barats per a les empreses, sense que aquestes necessitin pràctivament cap mena d’autorització administrativa. Una reforma que evidencien que només contribueix a l’atur i la precarietat (cal recordar que és Espanya és l’estat europeu amb la taxa més elevada d’atur i temporalitat laboral). També demanen la implementació urgent d’una agenda social per afrontar l’empobriment generalizat de la classe treballadora.

En aquest sentit, els tres sindicats el seu rebuig a l’actual model d’estatalizació de la negociació col·lectiva que, segons denuncien, ha provocat una major precarització i empobriment de la classe treballadora, ja que dona prioritat als convenis estatals, per sobre dels provincials, i ha deteriorat els convenis sectorials i d’empresa. També exigeixen que es reconegui el dret a decidir de les respectives nacions el model de relacions laborals, pensions i protecció social per millorar les condicions salarials i laborals en els seus respectius països, articular un sistema de protecció social fort, una fiscalitat progressiva i un teixit productiu sostenible.