La Intersindical, ELA i CIG es mobilitzen el 25-M per exigir la derogació la reforma laboral i el reforç de l’agenda social

La Intersindical, ELA i CIG es mobilitzaran conjuntament a les respectives nacions el proper dijous 25 de març per exigir al govern espanyol la derogació de les reformes laborals, el reforç de l’agenda social i el dret d’autodeterminació dels Països Catalans, Euskal Herria i Galiza, especialment pel que fa al marc de relacions sociolaborals de cada país.

A Catalunya, la Intersindical ha organitzat concrentacions arreu del territori: Barcelona, Girona, Igualada, Lleida, Mataró,Tarragona, Terrassa, Vic i Vilanova i la Geltrú amb el lema, “Aturem la reforma laboral! Per una negociació col·lectiva catalana! Per una feina digna, estable i de qualitat!”

Les mobilitzacions s’emmarquen en una campanya presentada el passat 22 de febrer pels secretaris generals dels tres sindicats: Sergi Perelló, de la Intersindical, Paulo Carril, de la CIG i Mitxel Lakuntza, d’ELA, per la qual ja van mantenir una reunió amb els i les representants de les forces polítiques sobiranistes de Catalunya, Euskal Herria i Galiza al Congrés (ERC, JxCAT, PNV, EH Bildu, BNG y CUP), la setmana passada.

En la reunió, les tres organitzacions van traslladar la demanda conjunta de què es deroguin les reformes laborals i es reforci l’agenda social davant la greu situació generada per la pandèmia i l’empobriment generalizat de la classe treballadora. Es va emplaçar als diputats i a les diputades a forçar, quan abans, els canvis legals necessaris per impedir que, un cop es posi fi als ERTO, aquests es converteixin en ERO i s’articuli un sistema de protecció social fort, una fiscalitat progressiva i un teixit productiu sostenible amb salaris i condicions laborals dignes. També la necessitat de què es reconegui el dret a decidir de les respectives nacions.

En aquest sentit, els tres sindicats manifesten el seu rebuig a l’actual model d’estatalizació de la negociació col·lectiva que ha provocat una major precarització i empobriment de la classe treballadora, ja que dona prioritat als convenis estatals per sobre dels provincials, i ha deteriorat els convenis sectorials i d’empresa. Reclamen que es posi fi a un model que allunya la negociació col·lectiva dels treballadors i de les treballadores, però que també impedeix la participació dels sindicats que democràticament els/les representen per tancar acords sobre les condicions de treball en qualsevol sector. Així mateix, exigeixen respecte per les lleis socials aprovades al Parlament de Catalunya (desnonaments, regulació dels lloguers, igualtat home/dona, impostos mediambientals…), tombades pel Tribunal Constitucional. Els secretaris generals han sol·licitat una entrevista amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, actual vicepresidenta espanyola, de la qual encara n’esperen resposta.