La Intersindical, ELA i CIG demanen als grups sobiranistes del Congrés la derogació de la reforma laboral

Els secretaris generales de la Intersindical, Sergi Perelló, de la CIG, Paulo Carril i  d’ELA, Mitxel Lakuntza, han mantingut aquest matí una reunió telemàtica amb els i les representants de les forces polítiques sobiranistes de Catalunya, Euskal Herria i Galiza al Congrés per traslladar-los la demanda conjunta de què es deroguin les reformes laboral i de la negociació col·lectiva i es reforci l’agenda social davant la greu situació generada per la pandèmia i l’empobriment generalizat de la classe treballadora.

La reunió s’enmarca en la campanya impulsada per les tres centrals sindicals en la qual han convocat mobilitzacions pel proper 25 de març en els tres territoris respectius.

Els representants sindicals han emplaçat als diputats i a les diputades d’ERC, JxCAT, PNV, EH Bildu, BNG y CUP  a forçar, quan abans, els canvis legals necessaris per impedir que, un cop es posi fi als ERTO, aquests es converteixin en ERO, degut a què  es manté una reforma laboral que facilita els acomidaments col·lectius sense que les empreses necessitin cap mena d’autorització administrativa.

Els tres sindicats també han traslladat la necessitat de què es reconegui el dret a decidir de les respectives nacions el model de relacions laborals, pensions i protecció social per millorar les condicions salarials i laborals en els seus respectius països.

En aquest sentit, han manifestat el seu rebuig a l’actual model d’estatalizació de la negociació col·lectiva que, segons denuncien, ha provocat una major precarització i empobriment de la classe treballadora, ja que dona prioritat als convenis estatals, per sobre dels provincials, i ha deteriorat els convenis sectorials i d’empresa.

Per això han reclamat que es posi fi a un model que allunya la negociació col·lectiva dels treballadors i de les treballadores, però que també impedeix la participació dels sindicats que democràticament els/les representen per tancar acords sobre les condicions de treball en qualsevol sector.

Perelló, Carril i Lakuntza han demanat també una agenda social per a què, entre d’altres qüestions, s’articuli un sistema de protecció social fort, una fiscalitat progressiva i un teixit productiu sostenible amb salaris i condicions laborals dignes.

Els secretaris generals han recordat que van sol·licitar fa dues setmanes una entrevista amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de la qual encara n’esperem resposta.