Més enllà de la taxa d’atur: creix l’ocupació temporal i parcial i cau la indefinida i a temps complet

11081001FF GENT FENT CUA PER FER LA REVISIî D'AJUT PIRMI AL SOC DEL CARRER SEPULVEDA DE BARCELONA. FOTO FERRAN FORNƒ

Segons les dades de l’EPA publicades recentment, la taxa d’atur a Catalunya a tancament del 2020 se situa en el 13,9%, la més elevada des de 2016. Això són més de mig miler de persones sense feina. L’ocupació ha disminuït un 4% internanual respecte l’any anterior, abans de la pandèmia de la Covid. Per sexes, l’atur femení (15%) es manté per sobre del masculí (12,9%) i també creix més. Per edat, l’ocupació juvenil de 16 a 24 anys és la més afectada, amb una caiguda de l’ocupació del -16%.

Als Països Catalans, les dades de gener mostren una destrucció d’uns 20.000 llocs de treball (10.470 al Principat, 10.094 al País Valencià i 998 a les Illes). Els sectors més afectats per la disminució de l’ocupació a Catalunya, després de l’agricultura, han estat la indústria (-5%) i els serveis (-3,8%) i no tant la construcció (-0,3%).

Les hores treballades són un indicador que permet copsar millor l’efecte total de la crisi sanitària sobre l’ocupació, ja que dins de les persones ocupades s’hi inclouen també les afectades per un expedient regulació temporal d’ocupació (ERTO). En termes interanuals, les hores treballades setmanals per la població ocupada han disminuït més que l’ocupació (-7,3% davant del -4%), tot i que la seva caiguda s’ha anat moderant.

Pel que fa a la qualitat de l’ocupació, creix l’ocupació a temps parcial (+5,4%) i disminueix a temps complet (-0,3%). Així mateix, augmenta l’ocupació assalariada amb contracte temporal (+2%) i cau l’assalariada indefinida (-0,2%).