Aquest cap de setmana les p脿gines del diari ARA han servit per con猫ixer diversos aspectes sobre l鈥檕pini贸 de Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona, sobre diversos temes que afecten a la pr貌pia universitat per貌 que s贸n tamb茅 de molta actualitat pel conjunt del pa铆s.

Des de la secci贸 sindical de la Intersindical-CSC a la UB hem llegit amb molta preocupaci贸 les diferents reflexions que en fa i, ens veiem obligats a donar-hi algunes respostes:

  • El professorat s铆 que est脿 preparat per impartir doc猫ncia en l铆nia, en tot cas, totes les mancances i dificultats que a l鈥檕ctubre ens estem trobant se centren en les mancances organitzatives i de recursos que la pr貌pia Universitat no est脿 facilitant.聽 Al mes de mar莽 ens vam trobar amb una pand猫mia per sorpresa, i professorat i alumnat vam fer el que vam poder amb m茅s il路lusi贸 i esfor莽os que no pas recursos.聽 Sis mesos despr茅s no 茅s correcte ni 猫tic determinar que tot el problema radica en el fet que el professorat nom茅s sap fer classes presencials.聽 La manca de recursos per a professorat i alumnat 茅s responsabilitat de la instituci贸.
  • Considerem una incoher猫ncia que el rector digui que la Universitat ha de posicionar-se en pol铆tica i en mat猫ries que afecten a la societat que vivim, per貌聽 mai no s鈥檋a posicionat donant suport a membres de la comunitat universit脿ria que estan imputats i amb judicis propers per defensar la llibertat d鈥檈xpressi贸 o fer la seva feina al servei de la societat, com ara estudiantat amb judicis pendents per manifestar-se, pressuposant la culpabilitat de les persones encausades?, o amb el cas del professorat que va ser membre de la Sindicatura Electoral del refer猫ndum de l鈥1 d鈥檕ctubre. De fet el manifest que ha estat objecte de la sent猫ncia va ser debatut al claustre a iniciativa del PDI, PAS i estudiantat que van recollir les signatures necess脿ries per incloure鈥檒 a l鈥檕rdre del dia, i no a iniciativa del rector.
  • I tant que falta catal脿 a les aules, per貌 encara 茅s m茅s greu que reconegui que existeix un mal funcionament, com diu el rector: HABITUAL, en aquest 脿mbit i no faci鈥.res per evitar-ho.聽 脡s la responsabilitat de qui governa la universitat evitar els funcionaments incorrectes.
  • 鈥淎nimo a tots els associats que facin els deures: que es doctorin i facin curr铆culum,鈥.聽 Aquesta afirmaci贸 per si mateixa 茅s una manca de respecte i de coneixement de la figura del professorat associat.聽 La figura dels associats s贸n, o han de ser, persones vinculades al m贸n laboral i que aporten la seva expertesa a la universitat en forma de doc猫ncia.聽 Est脿 demanant el rector que aquests professionals facin els deures?, potser el problema est脿 en l鈥檃b煤s de la UB en la contractaci贸 de professorat associat (鈥渇alsos associats鈥) per cobrir les mancances, i les vergonyes, estructurals de la gesti贸 de la UB?
  • Cal tenir molt valor per afirmar que 鈥渁quests quatre anys hem modernitzat la UB i l鈥檋em tornat a posar al mapa internacional鈥, sobre la modernitzaci贸 de la UB, no l鈥檋em pogut veure enlloc, una frase molt bonica per貌 inexistent.聽 Pel que fa a la internacionalitzaci贸 de la UB, si mirem r脿nquings, no estem millor que fa quatre anys, a molt estirar, estem on est脿vem.聽聽
  • 脡s absolutament fals que no s鈥檋agi arribat a temps per implementar el vot electr貌nic: la UAB, amb un cens electoral similar a la UB, t茅 vot electr貌nic des de 2016, la UPF des de 2011, la UdG des de 2017, i totes elles ho fan amb una aplicaci贸 desenvolupada pel CSUC, que l鈥檕fereix gratu茂tament a les universitats.聽 La manca de vot electr貌nic a la UB, especialment en una situaci贸 que no afavoreix la presencialitat per q眉estions sanit脿ries, no s鈥檋a implementat per manca de voluntat. Les eleccions a Rectorat es faran el proper 26 de novembre, al bell mig de la segona onada de la Covid, presencialment, alhora que les classes estaran probablement suspeses o amb presencialitat molt redu茂da.聽 Tanmateix el Consell de Govern se salta el Reglament aprovat pel Claustre el novembre de 2019, fet que demostra deixadesa i manca de voluntat d鈥檃plicar-ho, quan hauria estat una eina molt positiva per fomentar la participaci贸, molt baixa tradicionalment, i tamb茅 per evitar problemes en la situaci贸 de pand猫mia actual.

Nom茅s han estat necess脿ries una dotzena de preguntes per posar de manifest que en Joan Elias no ha aprovat el repte de ser rector de la primera universitat de Catalunya, per貌 com diu el propi rector, no ens podem queixar si Messi juga malament al golf, perqu猫 茅s futbolista. Si les seves capacitats de gesti贸 davant de la Covid i la seva valentia davant de la repressi贸 que hem patit i patim, no s贸n suficients, segurament caldria que es dediqu茅s a la doc猫ncia, o potser no est脿 preparat per fer classes virtuals?

La Universitat de Barcelona no es mereix la imatge p煤blica que el rector Elias ens ha donat en aquesta entrevista, mostrant desconeixement, incapacitat de gestionar i faltant el respecte a la comunitat universit脿ria i a la veritat.

@cscIntersindical-CSCAquest cap de setmana les p脿gines del diari ARA han servit per con猫ixer diversos aspectes sobre l鈥檕pini贸 de Joan Elias, rector de la Universitat de Barcelona, sobre diversos temes que afecten a la pr貌pia universitat per貌 que s贸n tamb茅 de molta actualitat pel conjunt del pa铆s. Des de la secci贸...SOM el sindicat independentista i de classe