La Intersindical-CSC convoca vaga indefinida a les mines de Balsareny i Súria després de la mort d’un treballador en un despreniment

La Intersindical-CSC ha convocat vaga indefinida a les mines de Balsareny i Súria per reclamar mesures de seguretat laboral en una empresa amb una elevada sinistralitat, després que un treballador hi morís el 4 de juny, en caure-li a sobre la galeria on treballava mentre feia tasques de manteniment i instal·lació de maquinària. L’aturada de l’activitat començarà el 17 de juny, si la conciliació prèvia no esmena la situació i garanteix unes condicions de treball que deixin de robar vides als empleats de les mines.

El succés va trasbalsar la plantilla de Montajes Rus -la principal empresa subcontractada per la israeliana ICL a les mines de Balsareny i Súria i on s’ha convocat la vaga-, malgrat que els treballadors i treballadores ja estan malauradament acostumats a nombrosos accidents, molts dels quals greus, a causa de les deficiències en el treball. La Generalitat, de fet, està investigant les causes de la mort per determinar si l’empresa hi té cap responsabilitat, extrem que la Intersindical-CSC denuncia per l’evident manca de mesures de seguretat contemplades en una feina perillosa com aquesta per part d’ICL, qui té la propietat de les instal·lacions, abans en mans d’Iberpotash.

El sindicat, amb dos delegats en el comitè de Montajes Rus, reclama amb aquesta vaga més mesures de seguretat, bulonadores, màquines de saneig, màquines per fer pista, mes controls de fums i gasos, una màquina de transport de materials per la rampa en bones condicions d’utilització, i més mesures de seguretat per al personal de cintes a l’hora de desmuntar tramades per fer sanejos, així com deixar de primar l’extracció de minerals per davant de la seguretat i les vides de la plantilla.

També exigeix augmentar el coeficient reductor de tot el personal a 0,4, el reconeixement ple i sense diferències de la condició de l’Estatut de Personal Miner a la plantilla, la recuperació del poder adquisitiu perdut i unes condicions salarials dignes, i la creació de zones de taller aptes i segures perquè el personal de manteniment pugui dur a terme les reparacions sense risc. La plantilla convocada és de 400 persones, de les quals 350 treballen a les mines de Balsareny i Súria i 50 més, a un taller a un polígon industrial de Berga o a les oficines.