La Intersindical-CSC reclama un permís per a cures retribuït, no recuperable i incompatible amb el teletreball

El govern espanyol ha optat per pactar la darrera pròrroga de l’estat d’alarma amb la dreta, evidenciant un cop més la manca de voluntat per afrontar una desescalada i defensa del benestar social i els llocs de treball de caràcter progressista. Una de les exigències del Govern i de les forces independentistes que no ha estat ateses per la coalició de PSOE i Podem ha estat l’establiment d’un permís retribuït per a la cura d’infants i gent gran dependent. Una mesura que el govern espanyol va anunciar fa quasi dos mesos i mig i que, des de la Intersindical-CSC, es considera una urgència indefugible. La situació actual està comportant incompatibilitats manifestes a bona part de les treballadores i treballadors, que han de triar entre mantenir la feina i cuidar la família o, en el millor dels casos, haver d’afrontar dobles jornades laborals en paral·lel. Una tasca, a més, que sovint recau en les dones, encara més precaritzada o, en el cas de les famílies monoparentals o monomarentals, especialment dramàtica.

En tot cas, la Intersindical-CSC també reclama al Govern i als partits que l’integren quina és la seva proposta concreta, atès que, segons el document de l’Estratègia d’actuació davant de les noves mesures de restricció de l’activitat laboral aplicables a partir del 14 d’abril per tal de contenir la pandèmia generada per la COVID-19, aprovat per l’executiu català, la demanda al govern espanyol passa per un “permís retribuït recuperable per cura de menor (o solució similar)” (pàgina 6). Suposaria, per tant, tornar a caure en l’error del govern espanyol durant l’aturada dels sectors no essencials, en què es va fer recaure a les treballadores i treballadors la renúncia a dies de vacances o festius per compensar els dies no treballats. 

Des de la Intersindical-CSC, es reclama un permís retribuït per a cura d’infants i gent gran dependent, fins que no tornin a obrir amb normalitat els centres educatius, residències i centres de dia, que compleixi quatre punts molt bàsics, i s’insta a defensar-ho a les forces progressistes i d’esquerres:

  • No recuperable: El que es reclama no són vacances, sinó un permís per tenir cura de persones dependents, mentre es compleixen mesures de prevenció del coronavirus i l’administració no habilita vies alternatives per facilitar la conciliació.
  • Incompatible amb el teletreball: La farsa conforme la possibilitat de treballar a casa (una fórmula de prevenció contra els contagis) facilita la conciliació és un dels grans enganys de la pandèmia, ja que el que provoca és una doble jornada laboral (una de les quals, no remunerada) a les treballadores i treballadors, motiu pel qual cal aparcar el teletreball com a mesura de conciliació per centrar-se en el permís retribuït.
  • Que garanteixi el 100% del salari: No n’hi ha prou amb una prestació que, com bona part de les que estableix el govern espanyol, relega les treballadores i treballadors per sota del llindar de pobresa i no té en compte el cost de la vida i, per tant, cal mantenir el sou fins a una quantitat determinada que permeti la vida digna.
  • Que no relegui les dones a casa: Cal buscar incentius de tipus econòmic o fiscal i fórmules normatives per tal que siguin els homes aquells que prioritàriament facin ús del permís, per evitar tornar a carregar en les dones les tasques de cura.

Així mateix, la Intersindical-CSC reclama també solucions urgents per a les famílies que treballen en sectors essencials, en especial el sanitari o de cures, amb dificultats extraordinàries de conciliació en moments de càrrega de feina extraordinària com l’actual. Aquests col·lectius estan destinant hores ingents a tenir cura de malalts i gent gran i, en canvi, no tenen opcions de cuidar els seus infants i persones dependents.