La Intersindical-CSC denuncia un ERTO irregular a RACC que provoca sobrecàrrega i un estrès inacceptable a la plantilla

La Intersindical-CSC ha denunciat a Inspecció de Treball un ERTO irregular a Acaservi, una de les empreses de RACC, dedicada a l’atenció telefònica i gestió dels serveis mecànics i personals dels associats quan sol·liciten auxili en carretera, a donar servei a la Mútua Universal per gestionar el trasllat dels pacients, i a fer suport al Servei Mèdic en la recepció de trucades de mútues laborals, atenció i gestió d’assistència a la llar en la franja de nit. Unes tasques que requereixen de personal durant les 24 hores del dia i cada dia de la setmana.

RACC va aplicar el 15 d’abril un ERTO del 50% a aquesta empresa, malgrat l’oposició del seu comitè (format per la Intersindical-CSC i la CGT), el qual es redueix al 25% a partir del 20 d’abril. Ho fa després de constatar les errònies previsions de feina, que han derivat en un mal servei i queixes dels clients, amb fins a 100 trucades en espera, en alguns moments. Una sobrecàrrega per a les treballadores i treballadors que deriva en situacions d’estrès inacceptables, així com agreuja l’acumulació endèmica de gestions administracions -alguns tancaments de serveis del 2018 resten pendents.

La Intersindical-CSC ja va denunciar amb anterioritat també l’excés del límit legal d’hores extres que, de forma estructural, pateix la plantilla de l’empresa, així com la manca de formació i reciclatge imprescindibles pel correcte funcionament de les tasques assignades o l’elevada càrrega de feina permanent que s’ha constatat en les darreres avaluacions de riscos psicosocials. RACC, a més, ha extingit el contracte amb una empresa que feia tasques de reforç i amb 17 dels 18 contractes de suport que havien de complementar l’activitat per fer front a les necessitats formatives i de personal durant els propers mesos.

L’ERTO inicial a l’empresa va ser un error, com evidencien l’alt volum de trucades abandonades, les reiterades i contundents queixes per part dels clients del RACC i, en conseqüència, la reducció del seu percentatge d’aplicació, però aquesta rectificació parcial no és suficient. Cal retirar del tot l’expedient, ja que el servei d’Acaservi és essencial, a banda que dona suport al servei d’assistència mèdica imprescindible en aquests moments -RACC ja va haver de retirar l’ERTO a l’empresa Servei Mèdic-, així com el retorn a la feina ha provocat un augment de l’ús del vehicle privat en detriment del transport públic, el qual previsiblement anirà a més si els viatges internacionals de vacances s’han de substituir per mobilitat interna. La Intersindical-CSC, per tot això, confia que Inspecció de Treball actuï i obligui a retirar aquestes mesures per garantir els drets laborals de les treballadores i els treballadors.