“República, Treball i Justícia social” és el lema de la plataforma Alcem-nos pels actes reivindicatius per un Primer de Maig en confinament i amb la perspectiva d’una greu crisi laboral

La Plataforma Alcem-nos, impulsada per la Intersindical-CSC i l’ANC, entre d’altres, i amb la participació de diverses organitzacions sindicals i socials d’arreu del país, s’ha organitzat, per tercer any consecutiu, per dur a terme diverses accions reivindicatives pel Dia Internacional del Treball. Un primer de maig que enguany es caracteritza per la situació de confinament i per la crisi econòmica i retallada de drets laborals fruit de la pandèmia de la Covid-19, cosa que impossibilita la clàssica manifestació dels anys anteriors.

És per això que la Plataforma Alcem-nos ha previst diverses accions virtuals de reivindicació, totes elles virtuals però tanmateix participatives, donat que l’organització ha volgut que, tot i la situació de confinament, el Primer de Maig sigui col·laboratiu per a treballadores, treballadors i ciutadania en general. El lema de la jornada i del conjunt d’actes és “República, Treball i Justícia social”.

Les accions de la Plataforma giren al voltant d’un manifest que posa de relleu la incapacitat de l’estat espanyol de gestionar la crisi sanitària, però també de gestionar decisions de caire laboral, prioritzant els interessos econòmics de les fortunes per davant de les treballadores i els treballadors.  El manifest també destaca la incapacitat de l’estat espanyol de garantir els drets de les majories socials dels Països Catalans i que disposar d’un sistema públic de protecció social fort en la República Catalana esdevé vital si volem respondre als reptes globals que se’ns plantegen.

Des de la Plataforma Alcem-nos també es plantegen accions de protesta i reivindicació davant de qui ens ha portat a una situació econòmica i laboral molt feble per afrontar aquesta crisi. Per una banda les institucions polítiques, especialment estatals donat que tenen el gruix de competències, però també les grans fortunes representades per les empreses de l’IBEX-35 que han mostrat símptomes de recuperació de la crisi anterior però que no han repercutit en el gruix de les treballadores i els treballadors, que han passat d’una situació de precarietat a una actual que en molts casos serà dramàtica.

Per part de la Intersindical-CSC, s’han previst algunes accions pròpies. Entre el 27 d’abril i el mateix 1 de maig, es duran a terme xerrades virtuals sota el títol “La Intersindical a casa” sobre temes de molta actualitat. Entre d’altres es parlarà de qui pagarà aquesta crisi o sobre les diferències entre renda garantida i renda bàsica, també sobre la gestió del territori amb perspectiva de gènere, sobre els efectes laborals de la crisi sanitària i com afecta a persones treballadores i a autònomes i sobre la sanitat pública, actualment durant la pandèmia i les perspectives de futur.  En l’àmbit sindical, es tractaran diversos aspectes relacionats amb la lluita de classes i el moviment obrer. Finalment, es debatrà sobre la lluita sindical i alliberament nacional.  Entre els ponents, destaquen els economistes Elisenda Paluzie i Lluís Torrents; i persones de prestigi com Mireia Boya, Blanca Serra, Roger Castellanos; i personal sanitari de l’Hospital Dr. Trueta de Girona, a banda de diverses persones dirigents del sindicat, com Carles Sastre i Sergi Perelló.

Tota la informació sobre les diferents accions i posicionaments es pot trobar a la pàgina web www.intersindical-csc.cat/1maig2020