La Intersindical-CSC denuncia la situació de les persones treballadores del gegant de l’hostaleria Zena-Alseu

La Intersindical-CSC ens hem integrat a la plataforma Alsea-Zena en lluita, que aplega sindicats d’arreu de l’estat com la CIG de Galícia o LAB del País Basc, per denunciar que aquesta empresa d’hostaleria, que va aplicar un ERTO quan va haver de cessar l’activitat per imperatiu legal, va deixar al seu personal cobrant un 70% de la base de cotització, ja que en aquestes feines la part més important del sou correspon a les «hores complementàries» que no formen part del sou base. I, per tant, hi ha treballadors/es que han vist reduït el seu sou salari entre 200 i 400 euros.

El Grupo Zena-Alsea és un dels gegants de l’hostaleria a l’estat espanyol i aplega cadenes de menjar ràpid com Domino’s Pizza, Starbucks, Burger King, Foster’s Hollywood, Ginos, etc. Aquestes cadenes d’hostaleria apleguen un total de 22.000 persones treballadores a l’Estat, milers de les quals als Països Catalans. Com és ben conegut, aquest tipus de cadenes de restauració també són líders en precarietat laboral, malgrat que el 2018 aquest grup va facturar 800 milions, 100 dels quals 100 van ser benefici net.
Domino’s Pizza, l’exemple més flagrant
Domino’s Pizza es va veure afectada pel decret d’activitats essencials aprovat pel govern espanyol, que incloïa les empreses que presentaven activitats d’hostaleria amb servei a domicili. Un cop va poder reiniciar la seva activitat, l’empresa va demanar 1.500 “voluntaris” a partir 1 d’abril.

Els sindicats integrants de la plataforma manifestem que és una imprudència que les persones repartidores segueixin treballant porta per porta, exposant-se elles mateixes a la COVID-19 i a propagar-la també a la resta de ciutadania; denuncien la pràctica duta a terme conjuntament entre l’empresa i els sindicats estatals de “recerca de voluntaris”, generant competitivitat entre els sectors més precaris que no poden esperar a cobrar el subsidi d’atur per fer front a les seves despeses; exigeixen una notable millora salarial per a les persones treballadores ja que consideren que l’activitat que realitzen és de més risc i per tant ha de ser recompensada econòmicament; denuncien que les persones repartidores i la resta de personal auxiliar estan fent unes hores “mínimes” de treball per sota de la seva mitjana setmanal i fins i tot sense hores de treball, en molts casos cobrant el mateix o fins i tot menys que el personal afectat per l’ERTO, i que l’empresa no compleix degudament les mesures de protecció i prevenció de riscos davant de la Covid-19.

Així doncs, la Intersindical-CSC fa una crida a les persones treballadores d’aquestes empreses perquè es posin en contacte amb el sindicat per tal de poder recollir el seu cas i vehicular la reclamació de millores que s’està fent a nivell de tot el grup.