La Intersindical-CSC rebutja l’aixecament del confinament total i denuncia que Sánchez posa per davant els interessos econòmics i la pàtria a la salut de la ciutadania

Davant la decisió del govern espanyol d’aixecar el confinament total, i que serà efectiu als Països Catalans el proper dimarts, la Intersindical-CSC seguint les recomanacions dels experts en salut reiterem la nostra oposició total a aquesta mesura que només empitjorarà la crisi sanitària i social que patim les majories treballadores d’aquest país.

La gestió que ha dut a terme el govern espanyol des de l’inici de la crisi sanitària ha estat marcada pels dos pilars de l’statu quo;   la preservació dels interessos de les elits econòmiques i la unitat de la pàtria.

Aquests dos elements simplement van en detriment dels interessos de les persones, de l’economia productiva i dels drets socials i nacionals del nostre país.

El grau d’irresponsabilitat del govern espanyol és tant gran que, després de batre rècords mundials de persones mortes i encomanades de Covid-19, ara pretén fer recaure la responsabilitat a les empreses i els treballadors. No té cap sentit que es permeti el retorn a la feina, sense eines de prevenció als centres de treball ni fora (sense els testos ràpids massius), ni normes clares per evitar els contagis, ni recursos a Inspecció de Treball per complir-les, tan sols amb genèriques amenaces a les empreses i amb les persones treballadores assumint el risc de la infecció i de la posterior transmissió del virus a les llars.

Moltes empreses no tenen les condicions físiques per aplicar les distàncies de seguretat. D’altra banda, l’activitat econòmica ha baixat en picat i no es començarà a recuperar fins que no s’aixequi l’estat d’alarma. Per tant, per fer front a la situació, les empreses que no havien fer ERTOs els faran ara, retallaran drets o modificaran les condicions laborals. A més, la manca de competències i recursos en matèria laboral dels Països Catalans és terreny adobat per a irregularitats empresarials que ja s’han estat produint des de l’inici de la crisi.

Pel que fa al desplaçament als centres laborals de milions de treballadors i treballadores a partir de dimarts no hi ha cap garantia que, per molt que es reforcin les freqüències dels transports públics, es puguin mantenir les distàncies de seguretat amb l’agreujant que no hi ha cap certesa que tothom disposi de màscares i guants abans de sortir dels domicilis.

Tampoc hi ha cap tipus de mesura encarada a donar suport a les tasques de cures i poder conciliar la vida laboral i familiar, tant perquè la canalla seguirà confinada com perquè ha quedat palès que fer teletreball amb persones a càrrec, siguin grans o petites, no és viable.

Per tot això, des de la Intersindical-CSC seguim reclamant la paralització de tota l’activitat productiva i un pla de xoc real que garanteixi el 100% dels ingressos de persones treballadores i autònomes, un fons extraordinari de 20.000 milions provinents de grans empreses, fortunes i el Ministeri de Defensa i l’exempció de pagament d’hipoteques, lloguers i serveis bàsics.

Un emergència sanitària no es pot gestionar des del patriotisme més ranci. El govern espanyol ha posat per davant la pàtria a la salut de la ciutadania, deixant el nostre país sense competències per establir mesures de proximitat que sovint s’han demostrat que eren més encertades. El fet de poder disposar d’estructures d’Estat en forma de República Catalana no es garantia de res, però ha quedat palès que poder decidir des d’aquí hagués permès prendre decisions orientades al bé comú i no als d’unes minories. I el més important, hagués permès tenir el 100% dels recursos humans i materials.

Així mateix aquesta crisi ha fet evident que tenim uns serveis públics febles i que depenen més de la imaginació i voluntat dels nostres professionals que dels recursos que tenim. La privatització i les externalitzacions de serveis públics (sanitat, educació, serveis socials, transports sanitari, cures, neteja, vigilància) tenen conseqüències greus en les vides de la majoria de tots nosaltres.

La Intersindical-CSC seguim apostant per un sistema públic de protecció social i laboral fort que ens permeti garantir el futur de les majories socials i que el Regne d’Espanya és incapaç de fer.