Qui fou Pepita Úriz?

Josefa Úriz Pi (Badostain, Eguesibar, 1883 – Berlín Oriental, 1958) fou una mestra, pedagoga i activista política navarresa de naixement i lleidatana d’adopció. Juntament amb la seva germana, Elisa Úriz Pi, està considerada una de les precursores de l’Escola Moderna a Espanya i la impulsora de la Unió de Dones Antifeixistes.

Després de la Proclamació de la Segona República Espanyola les Escoles Normals de dones i homes foren unificades en una de sola, i el maig de 1931 Josefa fou nomenada directora de l’Escola unificada. Decidida a modernitzar el centre, hi va introduir els mètodes pedagògics de Maria Montessori, Célestin Freinet, Ovide Decroly i Jean Piaget. Va crear la primera càtedra d’estudi del català, va obrir una residència laica perquè les joves no s’haguessin d’allotjar en convents i va modernitzar la biblioteca de l’escola, amb una sala de lectura i gestió de préstec de llibres.

Poc abans de començar la guerra civil espanyola militava al Partit Comunista de Catalunya, i juntament amb Elisa Úriz ingressà al PSUC. Quan esclatà la guerra fou nomenada altre cop directora de l’Escola Normal, però al cap de poc temps fou enviada en comissió de serveis a Barcelona, on l’agost de 1936 va ser nomenada secretària general del sindicat FETE-UGT. Des del 27 de març de 1937 fou presidenta de la ponència d’ensenyament artístic al primer Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU),en el qual va ser representant del seu sindicat i una de les principals teòriques del socialisme en l’ensenyament. El 9 de setembre del mateix any fou nomenada Directora General d’Evacuació i Refugiats del govern de la República, càrrec des del qual va treballar en la protecció i l’evacuació de nens i nenes afectats per la guerra. Al febrer de 1939 es va exiliar a França amb la seva germana. Durant l’ocupació francesa pels nazis totes dues van col·laborar en la Resistència francesa dins del grup de Josep Miret i Musté. Durant la guerra va treballar a favor dels mestres internats en camps de concentració.

En acabar la segona guerra mundial les autoritats espanyoles li van incoar un expedient del Tribunal de Responsabilitats Polítiques. A causa de la seva militància comunista l’abril de 1951 fou expulsada de França amb la seva germana. Van creuar el Teló d’Acer i es va establir a Berlín oriental, on va treballar a favor dels exiliats espanyols fins a la seva mort el 1958.