Quan des de Intersindical-CSC vam convocar la vaga, ho vam fer com a deure, deure respecte a les classes populars i deure respecte al nostre país, en defensa del referèndum d’autodeterminació, de la democràcia i les llibertats i en contra de l’onada repressiva que va posar en marxa l’Estat. Els fets, absolutament condemnables del passat diumenge, no van fer altra cosa que confirmar els pitjors pronòstics, constatant que des de l’Estat no hi altra proposta que la violència i la vulneració de drets fonamentals d’expressió, reunió, intimitat, premsa i de totes les garanties jurídiques de la ciutadania. Malgrat tot, la resposta del nostre poble està sent exemplar.

3-O Consum elèctric a Catalunya
Una de les formes de calcular l’impacte d’una vaga general és la caiguda del consum elèctric, un dels indicadors bàsics de l’activitat econòmica. Fonts d’Endesa, que controla prop del 90% del mercat elèctric català, van confirmar ahir caigudes de la demanda d’entre el 10,5% i l’11,5% entre les deu del matí i les dues del migdia en comparació amb dilluns. Altres fonts van comentar que la davallada va ser superior a la tarda, que va arribar a un 15%.. Durant l’última vaga general, la del 14 de novembre del 2012, el govern central va afirmar que el consum a tot Espanya havia caigut un 12,7%. En la convocatòria del 29 de març del mateix any la davallada havia sigut del 16,3%.
Fonts del sector van comentar que és habitual que els dimarts es doni un consum superior al dels dilluns, jornada en què moltes companyies posen en marxa les seves instal·lacions després de la pausa del cap de setmana, motiu pel qual les reduccions de consum mostrarien una afectació encara superior.
REE, la companyia encarregada de la xarxa de distribució de l’electricitat i d’adequar la producció amb els volums de demanda, va haver d’adaptar-se a aquesta caiguda del consum. Les seves previsions -fetes per al conjunt del sistema ibèric i que acostumen a aproximar-se molt a les reals van quedar afectades per l’aturada general convocada contra la violenta actuació de les forces policials estatals diumenge i per la vaga general convocada per la Intersindical-CSC i altres sindicats.
Les corbes de previsions de consum de REE i el consum real van començar a separar-se a partir de les cinc de la matinada i, des de llavors, es van mantenir allunyades i en paral·lel fins passades les nou de la nit, quan es produeix el màxim consum energètic del dia.
Tenint en compte que Catalunya consumeix al voltant del 18% de l’energia demandada a l’estat espanyol, els tècnics de la companyia Holaluz van calcular que a Catalunya el consum havia caigut un 15%, una xifra que és superior a la facilitada per REE. I, extrapolant aquests resultats a l’última vaga general, van estimar que l’aturada va tenir un seguiment del 80% de les empreses, una xifra molt similar a la que van oferir patronals com Pimec i Cecot respecte a les petites i mitjanes empreses.

3-O Mobilitzacions
Com en totes les darreres vagues generals a primera hora del matí es dificulta mitjançant piquets informatius la circulació de vehicles, s’atura transport públic i s’impedeix l’obertura de grans centres de distribució, com pot ser Mercabarna.
Un cop assolit això el següent pas és fer concentracions a les 12 del migdia a totes les ciutats i viles. La concentració del matí a Barcelona va abastar més de 300.000 persones. A la tarda, en les diferents mobilitzacions, hi van haver 700.000 persones, a Barcelona, 60.000 persones a Girona, 20.000 persones a Tarragona i 45.000 persones a Lleida. Més les persones que es van concentrar a les diferents capitals de comarca.
S’estima que el seguiment de la vaga va ser d’un 70% en els sectors productius, als que caldria afegir botiguers, pagesos, estudiants, pensionistes i ciutadania en general.

Podem estar ben orgullosos. Felicitem-nos pel resultat i del desenvolupament de la vaga i de la mobilització. És l’acte col·lectiu més massiu i cívic de la història del nostre país, evidenciant la indissolubilitat de les reivindicacions obreres, nacionals i democràtiques. És un èxit històric, malgrat els intents de boicotejar-lo d’uns i l’absència còmplice d’altres.

@cscEconomiaQuan des de Intersindical-CSC vam convocar la vaga, ho vam fer com a deure, deure respecte a les classes populars i deure respecte al nostre país, en defensa del referèndum d’autodeterminació, de la democràcia i les llibertats i en contra de l’onada repressiva que va posar en marxa l’Estat....SOM el sindicat independentista i de classe