Els salaris han experimentat en el primer trimestre de l’any un augment interanual de l’1,4% a la zona euro i de l’1,6% en el conjunt de la Unió Europea. Segons l’Eurostat, aquestes dades suposen una reculada de dues dècimes respecte als tres mesos anteriors. A més, Finlàndia (-1,6%) i Espanya (0%) són els dos països on el component salarial ha registrat una pitjor evolució dels costos laborals entre els 28 membres de la UE.

Entre el gener i el març, els costos laborals per hora de la zona euro van créixer un 1,5% interanual, un augment en línia amb el registrat en el trimestre anterior, malgrat que els salaris van moderar la seva pujada interanual a l’1,4% des de l’1,6% del quart trimestre, mentre els elements no salarials van augmentar un 1,6%, davant l’1,4% del trimestre anterior.

En el conjunt de la UE, els costos laborals per hora van augmentar un 1,7% en el primer trimestre, en línia amb la pujada dels tres mesos anteriors, amb una alça interanual de l’1,6% dels salaris i de l’1,8% de la retribució no salarial, davant els augments de l’1,8% i l’1,5%, respectivament, en el trimestre precedent.

Entre els països de la UE, l’increment més significatiu dels costos laborals per hora es va registrar a Romania (17,2%), per davant d’Hongria (11,7%) i Bulgària (10,1%), mentre es van registrar descensos a Finlàndia (-2,7%), Luxemburg i els Països Baixos (-0,1%).

El component salarial de la retribució va augmentar en tots els països les dades dels quals estaven disponibles, excepte a Finlàndia (-1,6%) i Espanya (0%), registrant-se els majors increments a Romania (17,2%), Hongria (13%) i Bulgària (9,9%).

Per la seva banda, l’increment més pronunciat del component al marge del salari de la retribució, que inclou contribucions socials de l’empresa i impostos, es va observar a Romania (17,2%), Grècia (17%) i Lituània (12,3%), mentre va baixar a Finlàndia (-7%), Xipre (-1,2%), Bèlgica (-1%), Països Baixos (-0,9%) i França (-0,7%).

En el cas d’Espanya, els costos laborals per hora van augmentar en el primer trimestre un 0,1%, en línia amb la dada del trimestre anterior, després que els salaris s’estanquessin i la resta d’elements de la retribució pugessin un 0,1%.

Font: viaempresa.cat

@cscEconomiaEls salaris han experimentat en el primer trimestre de l’any un augment interanual de l’1,4% a la zona euro i de l’1,6% en el conjunt de la Unió Europea. Segons l’Eurostat, aquestes dades suposen una reculada de dues dècimes respecte als tres mesos anteriors. A més, Finlàndia (-1,6%) i...SOM el sindicat independentista i de classe