Les amenaces al procés de pau per part de grups paramilitars han arribat, fins i tot, a exiliats a l’Estat espanyol.

Les XV Jornades de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia centraran la seva atenció en la implementació del procés de pau i la protecció dels activistes pels drets humans.

Més de 100 activistes defensores i defensors de drets humans han estat assassinades des de 2016. La situació de les persones que defensen els drets humans al país, centrarà les XV Jornades de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia que se celebren els dies 29 i 30 de juny a Barcelona. Les Jornades comptaran amb representants d’organitzacions i entitats colombianes i europees, com Franklin Castañeda, Elena Abrosi i Mariela Kohon tots tres presents a les negociacions de pau a l’Havana que en tractaran les causes, conseqüències i possibles solucions a l’increment de la violència.

La societat civil catalana porta més de quinze anys acompanyant el poble colombià a través de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, amb el suport de diferents administracions. La Taula considera que el procés de pau es troba en un moment crític i està especialment preocupada per l’augment d’amenaces, intimidacions i assassinats de dirigents socials, raó per la qual centrarà les seves quinzenes jornades anuals en aquest tema. Les XV Jornades porten per títol, “Defensar els que defensen: Reptes en la protecció de defensors i defensores de drets humans en el marc del procés de pau a Colòmbia” i reuniran alguns dels majors experts en la qüestió a Barcelona.

Tot i que el govern colombià només reconeix 82 assassinats de líders socials des de 2016, la Defensoría del Pueblo els xifra en 156 (entre gener de 2016 i març de 2017), i el moviment social Marcha Patriótica en comptabilitza 173 fins aquest mes de juny. Es dóna la circumstància que el passat 14 de juny es va presentar la nova Directiva per la Protecció dels Drets dels Defensors dels Drets Humans de la Procuraduría General de la Nación i un dels objectius de les Jornades és parlar-ne. Precisament el 14 de juny van assassinar José Maria Lemus, dirigent comunal del Norte de Santander. No feia ni una setmana que havien matat a trets a casa seva el dirigent afrocolombià Bernardo Cuero, a la regió de l’Atlàntico. La setmana del 15 al 18 de maig van ser assassinats amb quatre dies de diferència Mario Calle i Álvaro Tenorio, dos dirigents sindicals del Valle del Cauca i de Nariño, respectivament. L’existència de grups hereus del paramilitarisme i d’altres grups armats amb vincles amb el narcotràfic i altres economies il∙legals, sumat amb una presència dèbil de l’Estat i de grans desigualtats socials són trets comuns de les zones on s’han registrat més casos d’assassinats: els departaments d’Antioquia, Cauca, Valle del Cauca, Córdoba i Nariño, i els municipis de Buenaventura, Tumaco, Caloto o Tierralta. El perfil de les víctimes d’aquests crims han estat dirigents d’associacions pageses, d’organitzacions indígenes i afrocolombianes i reclamants de terres, especialment aquells que viuen a zones rurals o periurbanes.

Les amenaces han arribat a l’Estat espanyol.

El passat 9 de juny l’advocat pels drets humans i membre del Partit Comunista colombià Néstor Javier Restrepo Arango, exiliat a Madrid, va rebre una nota amb amenaces de mort del grup paramilitar Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).

L’obertura de les Jornades, el proper dijous 29 de juny a la tarda al Pati Manning, seran a càrrec d’un/a representant de l’Ajuntament de Barcelona i del Vicesecretari general de la Intersindical-CSC Sergi Perelló i seran clausurades pel Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Sr. Raül Romeva i Rueda.

Els matins de dijous 29 i divendres 30 es reservaran per a dur a terme dues sessions internes de treball amb organitzacions socials i entitats catalanes interessades en reforçar l’efectivitat dels mecanismes de suport i protecció a defensors i defensores de drets humans colombianes des de la comunitat internacional. La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia és un espai de concertació d’àmbit català, format per ONG, sindicats, administracions públiques i entitats del món acadèmic, sorgit l’any 2002.

 

@cscAcció SocialLes amenaces al procés de pau per part de grups paramilitars han arribat, fins i tot, a exiliats a l'Estat espanyol. Les XV Jornades de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia centraran la seva atenció en la implementació del procés de pau i...SOM el sindicat independentista i de classe