Notícia publicada al Punt Avui

El nombre d’hipoteques va créixer un 18,2% a Catalunya el passat 2016. Així es desprèn de les dades publicades ahir per l’INE (l’institut d’estadística espanyol), que mostra també que l’augment a Catalunya va ser lleugerament superior al del conjunt de l’Estat (14%). En total es van signar a Catalunya un total de 45.873 hipoteques durant l’any, amb un import mitjà de 125.851 euros, cosa que suposa un increment del 4,3% respecte del 2015.

La dada és, a més, la més alta des del 2011, quan Catalunya va registrar la signatura de 63.547 hipoteques. Pel que fa a les condicions pactades, les dades per al conjunt de l’Estat per al mes de desembre mostren que les hipoteques a tipus fix guanyen terreny però encara se situen al voltant del 30%. A pesar de la bona marxa de les hipoteques, les dades de l’INE mostren que en els últims mesos l’augment s’ha anat refredant respecte dels forts increments registrats en els mesos de maig (45,7%) o juny (51%). Així al desembre la comparació va ser negativa, amb una caiguda del 5,2%. Per al professor d’economia de la Universitat Pompeu Fabra, José García Montalvo, aquest fre no està tan relacionat amb les darreres decisions judicials respecte de les clàusules sòl, sinó més aviat “amb una certa incertesa sobre els canvis en la llei hipotecària que es preparen i com afectaran els contractes”, destaca.

El fet que el mercat esperi canvis, hi afegeix García Montalvo, “està tenint dos efectes previsibles; el primer, una marcada tendència a l’augment d’hipoteques a tipus fix i, en segon lloc, els tipus d’aquestes hipoteques estan pujant”.

Una pujada que es podria disparar si, explica el professor de la UPF, la reforma optés per introduir d’una manera general la possibilitat de dació en pagament, cosa que, d’altra banda, “no és previsible”. En tot cas, la previsió del sector per a aquest 2017 és mantenir la tendència positiva en la concessió d’hipoteques, si bé probablement no es repeteixi el fort salt registrat l’any passat ni es relaxin gaire les condicions.

A pesar del creixement, però, el volum d’hipoteques encara dista molt de les xifres del 2007, quan se’n van signar més de 251.000.

@cscEconomiaNotícia publicada al Punt Avui El nombre d'hipoteques va créixer un 18,2% a Catalunya el passat 2016. Així es desprèn de les dades publicades ahir per l'INE (l'institut d'estadística espanyol), que mostra també que l'augment a Catalunya va ser lleugerament superior al del conjunt de l'Estat (14%). En total es...SOM el sindicat independentista i de classe