fofasa

Article de Tomeu Ferrer publicat a El Diari del Treball

Aquest any 9.619 treballadors han cobrat del fons després que les seves empreses es tanquessin sense que els empresaris morosos els paguessin sous i la indemnització corresponent

Els diners que paga el Fons de Garantia Salarial  (Fogasa) a causa de les insolvències empresarials han baixat dràsticament en els cinc primers mesos de l’any, en concret un 44% en passar de 104,78 milions de 2015 fins a 72,71 milions aquest any. El fons indemnitza els treballadors afectats per processos de tancament d’empreses. Es forma amb aportacions d’empreses i treballadors.

Entre gener i finals de maig el Fogasa va pagar a Catalunya 24,072 milions en forma de salaris, la norma indica que la garantia arriba fins als darrers tres mesos no pagats per l’empresa. La resta, 48,6 milions es van pagar en forma d’indemnitzacions per acomiadament no assumides per l’empresa. El 20015 els salaris no pagats per les empreses van sumar 36,17 milions mentre que les indemnitzacions no satisfetes es van situar en 68,61 milions.

La evolució trenca amb el que havia estat la tònica durant la crisi- Així, entre el conjunt de l’any 2013 els salaris no satisfets van sumar 85,41 milions a Catalunya, i les indemnitzacions es van situar en 217,098 milions, en total, doncs, 302,50 milions. Però, és que l’any 2014 la situació, a tenir de les xifres pagades, va empitjorar,en concret, els salaris no pagats van ascendir a 149,4 milions d’euros i les indemnitzacions que tampoc van pagar les empreses en tancar les seves portes van ser 354,47 milions. En total, doncs els pagaments van ser de 504,16 milions. Fet i fet, entre 2013 i 2014 els pagaments del Fogasa a Catalunya per insolvència de les empreses es van incrementar en un 42%. Es tracta doncs, d’un gir copernicà.

En els cinc primers mesos d’aquest any s’han tancat 6.706 expedients a Catalunya, corresponents a 3.237 empreses. Aquestes actuacions afectaven 6.377 homes i 3.242 dones, mentre que en 87 casos no es va indicar el sexe dels afectats.

El tancament sense fer front a les indemnitzacions i als salaris que es deuen ha afectat a Barcelona en els últims mesos empreses com el grup de telemarqueting ALN, que ha clausurat les seves instal·lacions sense haver satisfet els darrers sous als seus treballadors, que a hores d’ara encara no han pogut acollir-se al subsidi d’atur, perquè el procés encara no està acabat, segons fonts sindicals.

 

https://i0.wp.com/www.intersindical-csc.cat/nova_prova/wp-content/uploads/2016/07/fofasa.png?fit=850%2C350&ssl=1https://i0.wp.com/www.intersindical-csc.cat/nova_prova/wp-content/uploads/2016/07/fofasa.png?resize=300%2C124&ssl=1@cscEconomiaeconomia,FOFASA,indemnitzacióArticle de Tomeu Ferrer publicat a El Diari del Treball Aquest any 9.619 treballadors han cobrat del fons després que les seves empreses es tanquessin sense que els empresaris morosos els paguessin sous i la indemnització corresponent Els diners que paga el Fons de Garantia Salarial  (Fogasa) a causa de les...SOM el sindicat independentista i de classe