Òscar Viera i , en roda de premsa sobre titulacions | Foto: U.COMAS.
Marta Afuera i Òscar Viera, en roda de premsa sobre titulacions | Foto: U.COMAS.

Una sentència confirma que els bancs no poden ser part en els processos judicials si han titulitzat la hipoteca   |   La PAH sosté que obre la porta a la nul·litat de molts casos

La sentència recent d’un jutjat d’Arganda del Rey ha obert la porta a una nova eina per a l’anul·lació de moltes execucions hipotecàries. Això és el que van fer públic ahir l’advocat i economista Òscar Viera i la portaveu de la plataforma d’Afectats per la Hipoteca Girona Salt, Marta Afuera. La sentència fa referència a un nou cas de titulització hipotecària; és a dir, quan l’entitat bancària s’ha venut la hipoteca a uns fons de manera que aquesta ja no és la titular i, per tant, el banc no pot ser part implicada en el procés d’execució hipotecària. Segons Viera, aquesta “falta de legitimació activa dels bancs” pot provocar la nul·litat de “tots els judicis” en procés, però, a més, la “nul·litat de tot l’actuat”, de manera que “tots els judicis, presents i passats, realitzats per entitats financeres que hagin cedit el crèdit executat –per titulació o un altre mitjà–, són nuls de ple dret”. Fins i tot, en el cas d’aquells que han perdut la casa i en les dacions en pagament. Viera està convençut que si fos així es podria fins i tot iniciar un procés nou demostrant danys i perjudicis provocats pel banc o també una querella criminal per estafa processal.

Desconeixement

El problema, hi va afegir Afuera, és que els bancs no estan obligats a comunicar si han cedit determinada hipoteca a un fons i, per tant, oculten que ja no són els creditors de determinada hipoteca. “Fem una crida a les persones afectades per la hipoteca que omplin les assemblees locals de les plataformes i comencin a assabentar-se si les seves hipoteques han estat titulitzades o no”, afirmava Afuera, que hi va afegir que com que es tracta d’un tràmit complicat, també és molt important el suport de les administracions locals per ajudar. En aquest mateix sentit, Viera va insistir que “és una obligació del jutge comprovar la legitimació activa” dels bancs i, per tant, considera que haurien d’exigir “d’ofici” i sempre en totes les execucions iniciades per bancs que les entitats financeres manifestin per mitjà d’un certificat oficial si el crèdit va ser titulitzat o no. Però, a més, Viera va demanar a tots els advocats que porten aquests casos, i sobretot als de torn d’ofici, que estiguin ben informats d’aquest tipus de defensa perquè hi ha moltes possibilitats que les causes que portin facin referència a préstecs titulitzats. “En aquest moment, ja és públic i notori que els bancs han titulitzat més del 50% dels crèdits i préstecs hipotecaris”, afirma Viera. La portaveu de la PAH Girona-Salt, a més, hi va afegir que després d’un any i mig d’investigació s’ha arribat a la conclusió que “els bancs s’han quedat de forma il·legítima les propietats hipotecades que han estat titulitzades”.

Article d’Ure Comas publicat a El Punt Avui
https://i0.wp.com/www.intersindical-csc.cat/nova_prova/wp-content/uploads/2016/02/pah.jpg?fit=850%2C350&ssl=1https://i0.wp.com/www.intersindical-csc.cat/nova_prova/wp-content/uploads/2016/02/pah.jpg?resize=300%2C124&ssl=1@cscEconomiadesnonaments,economia,PAH,sentènciaUna sentència confirma que els bancs no poden ser part en els processos judicials si han titulitzat la hipoteca   |   La PAH sosté que obre la porta a la nul·litat de molts casos La sentència recent d'un jutjat d'Arganda del Rey ha obert la porta a una nova eina per...SOM el sindicat independentista i de classe