El Vicesacretari general de la Intersindical-CSC Sergi Perelló -a la dreta a la imatge- va ser un dels ponents de la xerrada   |   Foto: Poble Lliure
El Vicesacretari general de la Intersindical-CSC Sergi Perelló -a la dreta a la imatge- va ser un dels ponents de la xerrada | Foto: Poble Lliure

Coincidint amb el fet que la setmana passada es va signar l’acord de “Justícia i Víctimes” per arribar a bon port en les negociacions de l’Havana.

El passat diumenge al vespre, va tenir lloc una interessant conferència sobre la situació de Colòmbia a l’Espai Basset de Barcelona. L’acte titulat “Què passa a Colòmbia? Diàlegs de pau i moviments populars a Colòmbia” responia a la importància geoestratègica per a les diferents lluites populars tant d’Amèrica Llatina com a la resta del món i coincidint amb el fet que la setmana passada es van signar, amb la presència de Timochenko i Santos, l’acord de Justícia i Víctimes, acord vital per arribar a bon port en les negociacions de l’Havana. L’acte estava organitzat per Poble Lliure i comptava amb la col·laboració de la Intersindical-CSC.

Sergi Perelló, vicesecretari general de la I-CSC, ha centrat la seva intervenció en la importància a nivell internacional del procés independentista dels Països Catalans. Ha recordat que la Marcha Patriótica reclama la segona i definitiva independència. “Colòmbia va independitzar-se l’any 1810. 200 anys més tard encara lluiten per independitzar-se de les oligarquies” i ha afegit que “als Països Catalans estem lluitant també per tal d’aconseguir la definitiva independència”.

A continuació, Yenly Angèlica Méndez, de la Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra (ACVC), ha explicat l’experiència i les alternatives proposades pel moviment camperol. La qüestió de la terra és un tema clau per tal d’exercir la sobirania, per exemple la sobirania exercida per la pagesia colombiana dins la figura territorial de les Zones de Reserva Camperola (ZRC). També ha criticat les mancances que hi ha a l’acord sobre la terra inclòs en els Diàlegs de L’Havana “en què no apareix la limitació de la concentració de la terra en poques mans”.

En el torn de Yezid Arteta, excomandant de les FARC i investigador membre de Colòmbia en Pau, ha remarcat la importància dels canvis que comportaran els diàlegs, però ha alertat que “les revolucions mai s’han fet en una taula de negociacions i que han de ser les classes populars les que canviïn les actuals estructures polítiques i econòmiques”.

Finalment, la participació activa del públic assistent ha propiciat un interessant debat final.

Article publicat a Llibertat.cat

@cscAcció SocialColòmbia,ointernacional,pauCoincidint amb el fet que la setmana passada es va signar l'acord de 'Justícia i Víctimes' per arribar a bon port en les negociacions de l'Havana. El passat diumenge al vespre, va tenir lloc una interessant conferència sobre la situació de Colòmbia a l'Espai Basset de Barcelona. L'acte titulat 'Què passa...SOM el sindicat independentista i de classe