14 de maig, vaga d'estudiants   |   Foto: SEPC
14 de maig, vaga d’estudiants | Foto: SEPC

La Intersindical-CSC dóna suport a la vaga d’estudiants del 14 de maig i n’assumeix les propostes i denúncies expressades pel SEPC en el comunicat següent:

El següent mes de maig, les estudiants dels Països Catalans tornarem a sortir als carrers en una nova jornada de vaga a les universitats públiques catalanes, a les quals s’hi sumaran els instituts d’arreu del país.

La vaga del proper 14-M no respon a un únic ni recent atac al model universitari dels Països Catalans. Els atacs que estem rebent darrerament formen part d’un procés d’elitització de l’educació superior encetat des de la pròpia Llei Orgànica d’Universitats (LOU), amb les diverses reformes que han aprofundit, progressivament, en l’exclusió de les classes populars respecte l’accés a les aules. Si el sistema educatiu ja era lamentablement precari abans de l’aplicació del Pla Bolonya a les universitats, o abans de la progressiva aplicació de la més recent LOMQE a l’educació secundària, actualment veiem com la deshumanització i la servitud al teixit empresarial i productiu per sobre de les necessitats que tenim com a estudiants i com a poble han esdevingut les característiques hegemòniques del model educatiu. Dins d’una lògica capitalista que no s’atura, veiem com la influència dels interessos dels grans poders econòmics s’apodera cada cop més de les decisions de les institucions educatives, donant lloc així a l’estratègia que es materialitza amb el pla de reformes que començà amb Bolonya i que s’aprofundeix a nivell estatal amb l’EU2015 i el 3+2. Amb tot, tenint en compte la gran mancança de beques i la progressiva pujada de taxes, se’ns presenta una progressiva elitització de l’educació que cal combatre.

Des de la Unió Europea fins a les Autonomies, passant pels responsables de l’Estat espanyol, assenyalem els culpables dels continus atacs frontals rebuts, que es cristal·litzen, durant el recent cicle de mobilitzacions, en l’Estratègia Universitària 2015. És obvi que les polítiques de les institucions que regeixen el sistema educatiu no es dirigeixen de cap manera a la millora de la qualitat d’aquest. Ni la realització personal, ni l’adopció d’una consciència crítica i ni tan sols la garantia d’un futur mínimament estable es troben ja entre les finalitats de les noves polítiques educatives, les quals, centrant l’ensenyament únicament en l’especificació laboral, estableixen la submissió per part de les estudiants als interessos privats.

A més, ens trobem que cada cop són més les universitats afectades per les conductes autoritàries dels seus rectors. Per una banda, es dóna una actitud hermètica i passiva en quant a les reivindicacions de les estudiants pel que fa a les noves imposicions. Per altra, la presa de decisions de forma unilateral, sense tenir en compte la resta de la comunitat universitària. Arrel d’això es donen contínuament conflictes que posen de manifest el caràcter antidemocràtic de les institucions de les universitats dels Països Catalans, així com la baixíssima participació que s’atorga a les estudiants en aquests.

És en aquest context, que és dóna la campanya de mobilitzacions estudiantils vigent, és front tots aquests atacs a l’educació que hem decidit convocar vaga el proper 14 de maig. La raó d’aquesta vaga és la necessitat d’aglutinar en un dia concret tot el Moviment Estudiantil dels Països Catalans per a la visualització, la denúncia i el combat de tots aquests atacs i els culpables d’aquest declivi educatiu. Tot i així, entenem que una sola jornada de vaga no és suficient per tal de fer front a aquesta ofensiva, és per això que aquesta s’ha d’emmarcar necessàriament en l’onada de mobilitzacions que s’estan duent a terme des de fa uns mesos arreu del territori, així com en la lluita diària a cada institut i a cada facultat. Les victòries no vénen d’un sol dia, pel que fem una crida a totes les estudiants a participar de les assemblees de facultat, dels propis nuclis del SEPC, o d’altres agents que conformen el Moviment Estudiantil.

A més, entenem aquesta vaga no només com una jornada defensiva als atacs que rebem com a estudiants, sinó com una jornada de construcció del nostre model educatiu. Així, mentre en la passada vaga del 26-F protestàrem contra l’arribada amenaçadora del 3+2, en la present seguim enfrontant-nos-hi i progressem en la construcció del nostre propi projecte educatiu als Països Catalans. Volem passar de la protesta a la proposta, tal i com s’està fent dia rere dia en els diferents instituts i universitats dels Països Catalans. Entenem la lluita contra el 3+2 i l’EU2015 com a combat on la victòria ens ha de permetre avançar en el bastiment d’una Educació Digna en una Terra Lliure. Des de les aules seguim lluitant per la construcció d’un marc educatiu únic pels Països Catalans, per una educació que respongui a les necessitats de la classe treballadora catalana, una educació universal, democràtica, pensada per al poble i feta des del poble. És per això que donem i donarem suport a totes aquelles iniciatives d’arreu dels Països Catalans que ens ajudin a caminar cap aquest model que defensem. És el cas, per exemple, de la ILP per l’Educació al Principat, de les lluites dels docents a les Illes Balears o les campanyes per evitar el tancament de línies en valencià al País Valencià, entre moltes altres lluites i reivindicacions populars que es forgen arreu del nostre país.

La importància d’articular la Unitat Popular en el si del Moviment Estudiantil és cabdal per aconseguir els nostres propòsits. És per això que cal treballar colze a colze amb els agents estudiantils de cada institut i facultat, sempre que siguin de base i vetllin realment pels interessos de les estudiants. En aquest sentit, també cal col·laborar amb les organitzacions estudiantils de la resta de nacions oprimides per l’Estat Espanyol: aquesta és la raó de ser de la plataforma #paralospueblos, que aglutina les diverses organitzacions estudiantils de base i anticapitalistes de les diferents nacions de l’Estat, amb la finalitat de coordinar-se en la lluita contra el mateix Estat i els mateixos interessos privats.

Així, aquesta vaga esdevindrà una jornada de lluita on s’alçarà conjuntament el Moviment Estudiantil dels Països Catalans. Tot iaixí, cal esmentar que no es té la mateixa força arreu del territori, i que en aquesta ocasió a algunes de les parts del país més castigades pels atacs de l’Estat Espanyol, com València i Alacant, es concentraran totes les forces a realitzar una jornada de lluita que no es materialitzarà en vaga estudiantil.

Contra el neoliberalisme excloent i la política mercantilitzant que segueix amenaçant l’accés a les universitats; i per a seguir conquerint terreny en la forja d’un model educatiu propi en el marc nacional dels Països Catalans: el dia 14 de maig, cridem a aturar les classes i participar de les concentracions i manifestacions que es convocaran.

EL 14M, ESTUDIANTS A LA VAGA! EL FUTUR ENS PERTANY!

 

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)

@cscAcció SocialCSC,mobilització,SEPC,universitats,vaga,vaga estudiantsLa Intersindical-CSC dóna suport a la vaga d’estudiants del 14 de maig i n'assumeix les propostes i denúncies expressades pel SEPC en el comunicat següent: El següent mes de maig, les estudiants dels Països Catalans tornarem a sortir als carrers en una nova jornada de vaga a les universitats públiques...SOM el sindicat independentista i de classe