Foto: Salvem el Cabanyal
Foto: Salvem el Cabanyal
Adrià Mancebo / El Temps

El periodista Sergi Tarín presentà ahir al vespre el documental Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència que retrata la defensa del barri del Cabanyal contra l’intent d’espoli i l’enderroc de 1651 vivendes

Ahir s’estrenà el documental Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència a l’Ateneu Marítim de València a les 20 hores. El documental se centra en els convulsos dies del 6 i 8 d’abril de 2010, quan policies nacionals i locals carregaren contra els veïns que s’oposaven a la demolició d’una desena de cases. Aquells fets tingueren una repercussió mediàtica a nivell estatal per la brutalitat policial i es posà en dubte la legalitat d’aquelles actuacions.

L’autor del documental és el periodista valencià Sergi Tarín, que des de l’estiu de 2010 viu al Cabanyal, en la zona afectada per la prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez en una trama d’alt valor patrimonial.  En declaracions fetes per Sergi Tarín a EL TEMPS explica: «Jo volía viure allí, en aquella zona del cabanyal per formar part d’aquella resistència; encara que em va costar molt trobar casa, era complicat» i afegeix: «Em movía sobretot un interès periodístic de tot el que allí passava».

El llargmetratge se centra en els convulsos dies 6, 7 i 8 d’abril de 2010, quan policies nacionals i locals carregaren contra els veïns que s’oposaven a la demolició d’una desena de cases. Aquells fets foren portada dels principals mitjans estatals per la brutalitat policial. «Vaig tindre dubtes en fer el documental, però és que em va vindre tot fet. El que vaig enregistrar aquells dies d’abril és molt viu i té molta força», assegura Tarín.

El conflicte, aleshores, estava en un punt complicat. El 29 de desembre  de 2009, el Ministeri de Cultura emeté una ordre a través de la qual declarà il·legal les obres d’ampliació de l’avinguda de Blasco Ibáñez peren considerar-les un espoli del patrimoni espanyol. La trama urbana del Cabanyal, antic barri de pescadors de València està declarada Bé d’Interès Cultural i Conjunt Històric Protegit. Malgrat això, l’Ajuntament i la Generalitat promulgaren un decret llei primer i després una llei per contrarestar l’ordre ministerial. Amb aquesta estratègia es va crear un conflicte de competències per poder continuar amb l’enderroc. Fou durant aquest espai temporal, entre litigis, quan es produí la confrontació recollida al documental.

El 6 d’abril del 2009 fou una jornada agitada, acabà en un encreuament de denúncies entre veïns i policies, que desembocà en un macrojudici de faltes celebrat al desembre de 2012. Sergi Tarín ha tingut accés als bruts d’aquella vista, un material inèdit que podria explicar com els policies efectuaren denúncies suposadament falses per criminalitzar referents veïnals com ara Faustí Villora, portaveu de Salvem el Cabanyal, i Mònica Oltra, portaveu adjunta de Compromís.

«Crec que aquest documental tindrà repercussió i ajudarà a la resistència, ja que és un temps preelectoral i, si es confirmen les enquestes, es produirà un canvi», explica Tarín. I continua: «L’oposició està compromesa, però Salvem el Cabanyal té clar que la rehabilitació ha de ser a través d’un procés ciutadà participatiu i obert al veïnat». L’autor del documental també ha comentat que té interès a promocionar la pel·lícula a altres ciutats com ara Barcelona i Madrid, on hi ha barris amb circumstàncies i interessos comuns als quals el Cabanyal pot servir de referent.

@cscPaïsos CatalansEl Cabanyal,mobilització,Països Catalans,ValènciaAdrià Mancebo / El Temps El periodista Sergi Tarín presentà ahir al vespre el documental Abril al Cabanyal. Crònica viva d'una resistència que retrata la defensa del barri del Cabanyal contra l'intent d'espoli i l'enderroc de 1651 vivendes Ahir s'estrenà el documental Abril al Cabanyal. Crònica viva d'una resistència a l'Ateneu...SOM el sindicat independentista i de classe