10 anys sense en Miquel
10 anys sense en Miquel

Miquel Porter i Moix, figura polifacètica de la cultura catalana, va ser Secretari confederal i President emèrit de la Confederació Sindical Catalana (CSC) entre el 1990 i el 2004, any del seu traspàs.

Durant l’acte, que se celebrà a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història s’homenatjà la figura del sindicalista i insigne catedràtic de la UB, tot un referent en l’àmbit de la història de la cinematografia i del món cultural català en general. L’acte també serví per presentar la col·lecció de cartells i lobby cards de cinema del fons d’imatges del Departament d’Història de l’Art, una iniciativa que va endegar el mateix Porter i Moix, així com el fons personal i bibliogràfic del catedràtic, dipositat al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la UB i que a partir d’ara estarà obert a la consulta del públic.

Paral·lelament, del 6 al 17 d’octubre es podrà visitar l’exposició «Tot recordant… Miquel Porter i Moix, un home polifacètic» al tercer pis de la Facultat de Geografia i Història. Organitzada pel Departament d’Història de l’Art, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de Miquel Porter i Moix (AMPM), la mostra consistirà en dotze panells amb imatges i textos sobre l’activitat del catedràtic en els diferents camps que abasta la seva trajectòria.

Una trajectòria personal exemplar al servei del país, les classes populars i la cultura

Llicenciat en Filosofia i Lletres, Miquel Porter i Moix (1930-2004) va obtenir un dels primers doctorats en Cinematografia de l’Estat espanyol l’any 1978. El 1956 inicia la tasca docent a la Universitat, el 1969 comença com a professor d’Història de la Cinematografia a la UB, i el 1992 guanya la càtedra en aquesta especialitat. Va presidir la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) del 1996 al 2000 i, després, la Fundació de la UCE fins que va morir. Membre fundador d’Els Setze Jutges i impulsor del cineclubisme —va fundar el Cercle Lumière de l’Institut Francès i el primer cineclub infantil de Catalunya el 1957—, Porter i Moix va desenvolupar una àmplia tasca de recerca en el terreny del cinema català, que va difondre en les crítiques que publicava a les revistes Serra d’Or i Destino i al diari Avui, entre altres publicacions. També va ser fundador, amb Ricard Salvat, del Teatre Viu. Com a especialista reconegut en cinema soviètic, va escriure l’obra Història del cinema rus i soviètic (Ediciones de Cultura Popular, 1968) i altres estudis centrats en la cinematografia catalana, com ara la Història del cinema a Catalunya: 1895-1990 (Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1992) i Adrià Gual i el cinema primitiu de Catalunya: 1897-1916 (Edicions Universitat de Barcelona, 1985). També és autor, entre d’altres, de La filmoteca ideal. Selección y comentario de las obras más representatives de la historia del cine (Planeta) i dels volums I, II i III de Fons de nitrats de la Filmoteca (Filmoteca de la Generalitat). Va ser guardonat amb el Premi de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya el 1991 i va ser cap del Servei de Cinematografia de la Generalitat. Així mateix, va ser impulsor de la Filmoteca de Catalunya.

Una selecció del fons personal s’ha inclòs al repositori Memòria Digital de Catalunya. També se’n pot consultar una selecció al Museu Virtual de la UB. El fons bibliogràfic de Porter i Moix es troba al Catàleg de les biblioteques del CRAI-UB, distribuït per les diferents biblioteques segons la temàtica. Aquesta biblioteca personal consta de més de 1.500 títols de llibres, revistes i separates; també hi ha una videoteca amb pel·lícules, curtmetratges i documentals en format videocasset.

En el camp sindical va ser Secretari confederal i President emèrit de la Confederació Sindical Catalana (CSC) entre el 1990 i el 2004, any del seu traspàs.

 

 

@cscPaïsos CatalansCSC,homenatge,Miquel Porter i MoixMiquel Porter i Moix, figura polifacètica de la cultura catalana, va ser Secretari confederal i President emèrit de la Confederació Sindical Catalana (CSC) entre el 1990 i el 2004, any del seu traspàs. Durant l'acte, que se celebrà a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història s'homenatjà la...SOM el sindicat independentista i de classe