El Primer ministre britànic J Cameron Foto: agències
El Primer ministre britànic D Cameron Foto: agències

Downing Street i el líder laborista reafirmen que es complirà el calendari amb Escòcia   |   La pressió per tornar també poders a Anglaterra podria fer mal al procés endegat després del 18-S

Font: El Punt Avui

Les promeses fetes pels tres partits unionistes als electors escocesos en els dies prèvies al referèndum es compliran. En principi. Ahir, una vegada més en les darreres 48 hores, David Cameron i Ed Miliband, primer ministre i cap de l’oposició, respectivament, ho van reassegurar. D’aquesta manera, feien bones les teories que des del minut u després de conèixer els resultats de dijous apuntaven que, tot plegat, seria més complex que no pas semblava.

Les dificultats, però, rauen en la pressió dels diputats conservadors de segona fila d’Anglaterra, els backbenchers, que no volen quedar-se enrere en el repartiment i la descentralització de poders, i que la reclamen per als seus districtes electorals.

Alex Salmond, encara primer ministre d’Escòcia, ja s’ha afanyat a acusar els partits de Londres de confondre amb falses promeses els escocesos que van votar no. Però tant Downing Street com Miliband —des de Manchester, on se celebra aquests dies el congrés de tardor del partit, i on demà farà el que pot ser un discurs clau per clarificar tota la polèmica— van afirmar que les promeses es faran realitat perquè “no hi ha peròs ni excuses”.

Potser no, perquè els podria costar massa car. Però s’albira en l’horitzó una revolta dels conservadors contra Cameron si no s’avé als desitjos dels seus diputats. I una manera d’aconseguir-los seria aturar o entorpir la devolució a Escòcia.

La pressió tory és gran. Michael Gove, exministre d’Educació i actual cap del grup dels conservadors al Parlament, ha assegurat que no es pot procedir a la cessió de més poders a Escòcia sense que abans es resolgui el problema dels diputats escocesos a Anglaterra.

Disfunció política

És a dir, que se’ls prohibeixi votar sobre afers que només afecten la home nation anglesa, la de més pes demogràfic de tot el Regne Unit i la de més representació a Westminster. I així com els escocesos votarien separadament en els afers relacionats amb impostos, despesa i estat del benestar, el mateix haurien de poder fer els anglesos, gal·lesos i nord-irlandesos.

La qüestió la va apuntar divendres David Cameron, poc després que es coneguessin els resultats oficials del referèndum. Així, va vincular el compliment del pacte amb Escòcia a la solució d’aquesta endèmica disfunció de la política britànica per acontentar els seus diputats, perquè sabia el descontentament que això provocaria entre les seves files. El problema, però, és que si ho fa, el pes dels conservadors a Westminster podria ser molt més gran que els dels laboristes, fet que minaria el poder d’aquests últims. I Ed Miliband no vol deixar-se caçar pel parany polític parat pel premier conservador. Perquè hi podria acabar havent un govern laborista al Regne Unit, però per legislar els afers anglesos –sense la intervenció dels habitualment més de 40 diputats del partit amb què compten a Escòcia– es crearia, a la pràctica, un govern amb majories per a alguns afers –exteriors, per exemple– però en minoria per cursar afers del dia a dia. Tot plegat, caòtic. Per interessos partidistes, doncs, es corre el risc que tot plegat entorpeixi el calendari establert per a la devolució de poders a Escòcia, quan a finals de gener hi ha d’haver el projecte de llei.

Davant la confusió creada en les darreres hores, el govern va assegurar ahir que l’avenç en la primera qüestió no està condicionat pels avenços que es facin en la segona. Però el viceprimer ministre, Nick Clegg, liberal demòcrata, ha advertit que la decisió del premier de vincular tots dos afers el podria obligar a incomplir la promesa. Senzillament, perquè els diputats es deuen més als seus electors. Clegg li deia, bàsicament, que no controla el seu partit i que els parlamentaris de segona fila podrien desbaratar-ho tot.

Discussió el 2015

Per posar-hi més pressió a sobre, Cameron va parlar ahir per telèfon amb Ed Miliband. I li va demanar que treballessin junts en la resolució del problema —que els escocesos votin en afers estrictament anglesos— o bé —i dit així és una amenaça ben clara, quan queden vuit mesos per a les eleccions generals— que expliqui als electors dels districtes d’Anglaterra per què no vol fer front a la situació “fonamentalment injusta” que suposa que diputats de circumscripcions al nord de la frontera votin sobre lleis no aplicables als seus electors.

De rerefons, i a més dels possibles perjudicis que això causaria al laborisme, el debat s’estén sobre la necessitat o no de crear una assemblea d’Anglaterra, una possibilitat que Ed Miliband va refusar ahir, en declaracions a la BBC. Els grans canvis constitucionals a què el referèndum escocès ha abocat al país s’haurien d’introduir “amb cura”.

Miliband va reiterar una crida a una convenció constitucional per considerar l’assumpte la tardor del 2015. A més, el laborista va suggerir que els canvis es podrien limitar a donar als parlamentaris anglesos un major poder d’escrutini de la legislació relativa únicament a Anglaterra.

@cscInternacionalescòcia,internacional,referèndumDowning Street i el líder laborista reafirmen que es complirà el calendari amb Escòcia   |   La pressió per tornar també poders a Anglaterra podria fer mal al procés endegat després del 18-S Font: El Punt Avui Les promeses fetes pels tres partits unionistes als electors escocesos en els dies prèvies al...SOM el sindicat independentista i de classe