Som a 100 dies del referèndum per a la independència de Catalunya |Imatge: Vilaweb |
Som a 100 dies del referèndum per a la independència de Catalunya |Imatge: Vilaweb |

Vilaweb: Guia i calendari per a saber tot allò que passarà

Falten cent dies per a la consulta del 9 de novembre. L’agost possiblement imposarà un parèntesi d’unes quantes setmanes, i després arribaran uns mesos políticament trepidants. Hi ha certeses i dubtes, coses que podem assegurar que passaran i coses que haurem d’esperar per a saber com es desenvolupen. Heus ací una guia, pas a pas, d’allò que ens espera.

Dimarts 5 d’agost. Reunió del govern català i compareixença d’Artur Mas per a fer balanç de la feina de govern. Començarà un període de vacances que pot ser alterat en qualsevol moment per una notícia important.

Dimarts 26 d’agost. Si no ha passat res abans, hi haurà la primera reunió del govern després de les vacances.

Dimarts 2 de setembre. El parlament torna a funcionar, després del parèntesi estiuenc. Si passés res a l’agost es reuniria la diputació permanent. El 2 de setembre hi ha anunciada una reunió de la comissió d’afers institucionals centrada en l’estatut de la Vall d’Aran. Però molt probablement en aquesta reunió es decidirà sobre la compareixença de l’ex-president Jordi Pujol o fins i tot podria comparèixer.

Dijous 11 de setembre. La gran manifestació de la Diada. Tindrà un impacte determinant per als mesos següents. Si s’aconsegueix una mobilització semblant o superior a la dels dos anys anteriors, la legitimitat del procés n’eixirà molt reforçada. És el dia clau.

Dijous 11 de setembre. Els unionistes convoquen una manifestació a Tarragona. La comparació deixarà clares moltes coses. Però atenció als ultres: la provocació d’aquests grups és com més va més evident i no es pot descartar que proven de causar problemes d’ordre públic.

Dilluns 15 de setembre. Compareixença a l’audiència espanyola de Jordi Pujol i Ferrusola. El cas podria complicar-se molt.

Dijous 18 de setembre. Referèndum d’Escòcia. El resultat no serà determinant per a Catalunya, però ningú no ignora que tindrà un gran impacte. Si hi guanya el sí podem esperar una resituació ràpida de la Unió Europea per a impedir que Escòcia en quede fora. I això seria molt clarificador en el cas català.

Segona setmana de setembre o primera d’octubre. Aprovació al parlament de la llei de consultes. Durant la primera quinzena de setembre s’haurà fet pública l’opinió del Consell de Garanties Estatutàries. Hi ha la possibilitat que l’estat espanyol presente un recurs contra la llei de consultes davant el Tribunal Constitucional. Molt probablement el president Mas convocarà la votació immediatament després d’haver aprovat la llei i abans el govern espanyol no haja decidit si la porta al Constitucional o no. Com que legalment la consulta s’ha de fer entre trenta dies i seixanta després de signar el decret de convocatòria, s’hauria de signar abans del 9 d’octubre.

A partir del 9 d’octubre. S’obrirà el registre de participació en la consulta. Hi podran votar tots els catalans més grans de setze anys, els comunitaris amb més d’un any de residència i els extracomunitaris amb més de tres anys. Tanmateix, els joves entre setze anys i divuit i els estrangers no votaran de manera automàtica. S’hauran d’inscriure en un registre acreditatiu de la seua condició i només si s’han registrat podran votar el 9 de novembre. Serà el mateix cas que els catalans residents fora de l’estat espanyol, que votaran per internet i ja poden registrar-se ara en aquesta web. Els qui viuen a la resta de l’estat espanyol no podran votar en cap cas.

A partir de la signatura del decret i fins el 8 de novembre. Campanya electoral del referèndum. No hi haurà jornada de reflexió.

9 de novembre. Dia de la consulta. Serà organitzada exclusivament per la Generalitat, que establirà dos mil punts de votació a tot el territori. També es podrà votar per internet i possiblement amb el mòbil.

–Fins el 10 de gener. El president de la Generalitat, segons la llei de consultes, podrà proposar fins el 10 de gener les decisions que per a acomplir el mandat democràtic expressat pel poble de Catalunya. En cas de victòria del doble sí és previsible que oferesca una negociació sobre la separació a l’estat espanyol i a la Unió Europea i que emprenga el procés constituent.

A partir del 10 de gener. Els partits catalans decidiran com dur a terme el procés constituent. Possiblement es redactarà una constitució provisional i es convocaran eleccions al parlament encarregat d’elaborar la primera constitució de la república. És previsible que l’estat espanyol faça per obstaculitzar el procés, però no és clar com ho podrà aconseguir.

@cscPaïsos Catalans9N,democràcia,independència,referèndumVilaweb: Guia i calendari per a saber tot allò que passarà Falten cent dies per a la consulta del 9 de novembre. L'agost possiblement imposarà un parèntesi d'unes quantes setmanes, i després arribaran uns mesos políticament trepidants. Hi ha certeses i dubtes, coses que podem assegurar que passaran i coses...SOM el sindicat independentista i de classe