Bloc de la PAH a Salt
Aquesta és la segona ocasió en què el tribunal es pronuncia en contra de la legislació espanyola en matèria de desnonaments

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera il·legal, per segona vegada, la legislació espanyola en matèria de desnonaments per vulnerar els drets humans   |   Tots els processos oberts poden paralitzar i possibilita que es revisin els executats

Font: Público

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha tornat a tombar la legislació hipotecària espanyola. En una sentència la Cort europea declara que la reforma de la llei hipotecària que va aprovar el PP l’any passat vulnera els drets humans.

En concret, la sentència afirma que la llei és contrària a l’article 47 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, relativa al dret a la tutela judicial efectiva, ia la Directiva 93/13 en matèria de consumidors, i assenyala que no suspendre el procediment hipotecari en cas de demanda davant el jutjat mercantil és contrari al dret comunitari.

Segon cop

Aquesta és la segona ocasió en què el tribunal es pronuncia en contra de la legislació espanyola en matèria de desnonaments. La primera va ser al març de 2013, quan la cort va declarar “abusives” les clàusules hipotecàries espanyoles amb una sentència que va encunyar el nom del demandant, Mohamez Aziz. La decisió del TJUE va obligar al Govern de Rajoy a modificar la legislació per adaptar-la al dret comunitari, just en el moment en què la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) estava tramitant al Congrés la seva Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre els desnonaments, que va recollir gairebé un milió i mig de signatures ciutadanes.

No obstant això, el PP va votar en contra de la ILP i va tramitar en solitari la seva pròpia reforma de la llei, que ara torna a ser declarada il·legal. “Aquesta llei no només no ha solucionat el problema sinó que, a més, generarà un nou caos processal”, assegura a Públic l’advocat de la PAH Rafael Mayoral, que afegeix que “s’han de prendre mesures al respecte. Els jutges han de paralitzar tots els procediments hipotecaris oberts i la llei ha de ser reformada perquè és inaplicable segons el dret comunitari i el dels consumidors europeus “.

Segons Mayoral, la sentència coincideix amb el cinquè punt del recurs d’inconstitucionalitat que la PAH va redactar contra la Llei 1/2013, ja que aquesta norma també vulnera els articles 14 i 24 de la Constitució Espanyola, asseguren. No obstant això, el Tribunal Constitucional espanyol encara no s’ha pronunciat sobre aquest recurs, que finalment va presentar el PSOE, en solitari, “copiant literalment el que nosaltres redactem en lloc de prestar avals al nostre recurs”, critica Mayoral. Davant la falta d’avals, la PAH no va poder interposar el seu recurs.

“El Govern té un seriós problema perquè és la segona estirada d’orelles que li dóna Europa a la seva llei”.

Des de la PAH denuncien que la sentència Aziz no complia amb la nova llei aprovada per la majoria absoluta del PP al Congrés, i així ho ha reconegut el TJUE en resposta a una qüestió prejudicial plantejada per l’Audiència Provincial de Castelló. Així, la llei espanyola “de protecció als deutors hipotecaris” en realitat “protegeix el fort (bancs) i castiga el feble, violant els principis més bàsics del dret a un judici just”, explica la PAH.

“El Govern té un seriós problema perquè és la segona estirada d’orelles que li dóna Europa a la seva llei”. Per a Mayoral, “tots els procediments oberts i finalitzats amb aquesta llei són nuls, desenvolupats amb una llei injusta d’un Govern que defensa els interessos de la banca en lloc del dels ciutadans” i explica, a partir d’aquesta sentència, els jutges haurien d’actuar d’ofici anul·lant tots els processos.

“Encara queden molts casos esperant al Tribunal”, destaca Mayoral, que també valora que, per primera vegada, el TJUE considera l’habitatge com un bé bàsic en aquesta sentència.

@cscEconomiadesnonaments,economia,PAH,tribunal,UE                          El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera il·legal, per segona vegada, la legislació espanyola en matèria de desnonaments per vulnerar els drets humans   |   Tots els processos oberts poden paralitzar i possibilita que es revisin els executats Font: Público El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)...SOM el sindicat independentista i de classe