La sobirania monetària no implica una sobirania econòmica, i sense una política radicalment transformadora aquesta queda lluny de l'abast dels pobles. No és tant un problema de moneda sinó de sistema.
La sobirania monetària no implica una sobirania econòmica, i sense una política radicalment transformadora aquesta queda lluny de l’abast dels pobles. No és tant un problema de moneda sinó de sistema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Seminari d’Economia Crítica TAIFA acaba de publicar un interessant informe titulat “Desentranyant la Unió Europea”. A continuació us resumim algunes de les idees exposades en el document que podeu descarregar íntegre en diversos formats  picant ací.

En l’economia global actual, la principal dicotomia no està entre la continuïtat i l’abandonament de l’euro. Segons l’informe, recuperant la sobirania monetària no pot fer molt en el capitalisme. La sobirania monetària no implica una sobirania econòmica, i sense una política radicalment transformadora aquesta queda lluny de l’abast dels pobles. No és tant un problema de moneda sinó de sistema.

El text ofereix una interessant reflexió sobre el mercat de treball i es destaca el paper crucial que la UE ha jugat en les transformacions dels models productius i laborals. D’una banda, té una influència directa en matèria laboral en establir orientacions per a les legislacions laborals dels estats, aconseguint canviar el rumb de les legislacions laborals dels estats membres cap a normes de caràcter neoliberal. D’altra banda, la UE exerceix una influència indirecta en l’àmbit laboral mitjançant mesures regressives en matèria comercial, monetària i fiscal.

Amb la crisi de 2008, la UE ha intensificat la seva política econòmica amb formes de neoliberalisme asimètric; ha donat suport fortament els interessos del capital, i ha accentuat la política restrictiva respecte a les poblacions. Les orientacions que proporciona la UE sobre les polítiques socials mostren es fonamenten en la creença que el lliure mercat és el motor del desenvolupament i la convergència entre els països membres. Sembla mentida, que aquesta visió no s’hagi superat, ara que les desigualtats internes i entre els països s’han accentuat tan manifestament.

@cscEconomiaeconomia,mercat de treball,model productiu,neoliberalisme,UE,Unió Europea                          El Seminari d’Economia Crítica TAIFA acaba de publicar un interessant informe titulat “Desentranyant la Unió Europea”. A continuació us resumim algunes de les idees exposades en el document que podeu descarregar íntegre en diversos formats  picant ací. En l’economia global actual, la principal dicotomia no està entre la continuïtat i...SOM el sindicat independentista i de classe